31.05.2007. / 19:57

Autor: Martina Zeković

SKINUTA OZNAKA TAJNOSTI

Sloković: "Za zločine sudionika tzv. zločinačkog pothvata, odgovarat će generali"

S tužiteljskog podneska u kojem su imenovana sedmorica hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika kao sudionici "zajedničkog zločinačkog pothvata", Haški sud je u četvrtak skinuo oznaku tajnosti kao što je zahtijevala obrana u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač". Kao razlog skidanja oznake tajnosti, Sud je naveo da pravo optuženog na pravično i javno suđenje ima veću težinu od tužiteljskog obrazloženja, što je u skladu s američkom praksom kojoj se tzv. "neoptuženi sudionici" ne imenuju u javnosti.

Tužiteljstvo je kao nove sudionike zločinačkog pothvata navelo "bivšeg zapovjednika gospićke vojne oblasti Mirka Norca, bivšeg zamjenika splitske vojne oblasti Rahima Ademija, bivšeg zapovjednika karlovačke vojne oblasti Miljenka Crnjca, bivšeg zapovjednika vojne policije Matu Laušića, bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka, bivšeg pomoćnika ministra obrane za sigurnost Markicu Rebića i bivšeg ministra obnove Juru Radića", prema podnesku tužiteljstva podnesenom uz oznaku tajnosti 17. svibnja.

Izvorno su kao sudionici u optužnici protiv Gotovine, Čermaka i Markača, bile navedene još samo četiri osobe: bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministar obrane Gojko Šušak, te bivši zapovjednici glavnog stožera Janko Bobetko i Zvonimir Červenko.

"Skidanjem oznake povjerljivosti s dokumenta "Objašnjenje optužnice", taj dokument ostaje dijelom optužnice, ali bez pravnih posljedica po sedmoricu hrvatskih građana koji se u njemu spominju u okviru tzv. zločinačkog pothvata", objasnila je za Hinu Jadranka Sloković, odvjetnica Ivana Čermaka. Taj dokument je samo objašnjenje optužnice, ali ne i njen aneks. "Njih Den Haag neće procesuirati, iako bi to mogla učiniti Hrvatska, ali Haški sud ni na koji način to ne može Hrvatskoj naložiti", rekla je Sloković i dodala da ako se utvrdi da su osobe iz dodatka počinili protuzakonita djela, za njihove će postupke odgovarati optuženi generali.

"Tužiteljstvo se odlučilo tražiti povjerljivi status "Objašnjenja optužnice" kako ne bi naštetilo javnom ugledu osoba koje se u njemu spominju i zato što bi, u slučaju da je dokument bio javan, moglo izgledati kao da su te osobe optužene, a da im nije dano pravo na obranu", kazala je odvjetnica.

Braniteljski tim generala Ante Gotovine prvi je, 22. svibnja, zatražio ukidanje statusa povjerljivosti s "Objašnjenja optužnice", a dva dana poslije pridružio mu se i braniteljski tim generala Mladena Markača.

Vezane vijesti

169 milijuna odvjetnicima generala

169 milijuna odvjetnicima generala

Za zastupanje hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine od 2006. do kraja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika