01.06.2007. / 12:51

Autor: Goran Jurić

VESNA ŠKARE OŽBOLT

"Afera Kalmetina vozača pokazuje spregu kriminala i vlasti"

Vesna Škare ožbolt, predsjednica DC-a izjavila je danas da sumnja u umiješanost službenog vozača Božidara Kalmete u nezakonitosti u cestogradnji i reketarenje pokauzuje spregu organiziranog kriminala i državne vlasti. Istaknula je i kako su svi akteri slučaja iz HDZ-a.

"Svi su na vlasti i u istoj stranci. To je školski primjer političke korupcije i organiziranog kriminala u vlasti", kazala je Škare Ožbolt na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

"Kada su u afere uključeni ministri izvan kontrole i odgovornosti, kada vozač s plaćom manjom od pet tisuća kuna ima kuću milijunske vrijednosti, kada ju je gradila tvrtka Zdravka Livakovića, državnog tajnika u Kalmetinu ministarstvu koji je namještao natječaje, a svi su dobri prijatelji, svi su na vlasti i u istoj stranci, jasno je da je riječ o organiziranom kriminalu na vlasti", kazala je.

Upozorila je kako za velike korupcijske afere ne odgovaraju odgovorne osobe, na što upozorava i Europska komisija.. Za aferu Brodosplit odgovaraju članovi Uprave, ali ne i ministar gospodarstva Branko Vukelić kao predsjednik Nadzornog odbora, za korupciju u zdravstvu terete se liječnici, ne i resorni ministar, za korupciju u lučkim kapetanijama ne odgovara resorni ministar, a isto je i kod korupcije za koju se sumnjiči Kalmetin vozač.
Ministricu pravosuđa Anu Lovrin prozvala je da se problemom korupcije bavi samo birokratski, da "samo administrativno izvještava da je sve u redu".

"Ministre, državnog tajnika i vozača povezuje ista stranka, ista vlast, isti grad (Zadar). Ministru unutarnjih poslova ne ostaje ništa drugo nego da zabavlja javnost. Ovakvo stanje stvari nije moguće drugačije mijenjati osim promjenom vlasti", ustvrdila je Škare Ožbolt.

Od USKOK-a i MUP-a očekuje da ispitaju sve aktere afere, ne samo vozača i "ostale reketare", "a ne da se kao u 'slučaju selotejp' ispitaju svi osim šefa akcije koji mirno sjedi na čelu Hrvatskog sabora".
Od premijera Ive Sanadera očekuje da konkretnim mjerama na suzbijanju korupcije, pa i one u vlastitim redovima, uvjeri EU i hrvatsku javnost da želi spriječiti "veliku korupcijsku hobotnicu".

Vezane vijesti

Kalmeta ponovno predsjednik zadarskog Županijskog HDZ-a

Kalmeta ponovno predsjednik zadarskog Županijskog HDZ-a

Na izbornoj skupštini zadarske Županijske organizacije HDZ-a za predsjednika je izabran Božidar Kalmeta. Za Kalmetu, koji je i do sada bio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika