01.06.2007. / 15:55

Autor: Martina Zeković

RAZVOJNA BANKA VIJEĆA EUROPE

Zajam od 327,7 milijuna kuna za obnavljanje hrvatskih bolnica

Razvojna banka Vijeća Europe dala je Hrvatskoj zajam od 327,7 milijuna kuna, koji će se utrošiti u obnavljanje i osuvremenjivanje sedam hrvatskih bolnica. Ugovor o zajmu danas je potpisao ministar financija Ivan Šuker s viceguvernerom Razvojne banke Vijeća Europe Imrom Tarafasom.

"Zajmom je omogućena provedba 799,5 milijuna kuna vrijednog projekta, kojim će se riješiti dio pitanja infrastrukture, najvećeg problema hrvatskog zdravstva", kazao je ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić prilikom potpisivanja ugovora u zagrebačkoj Klinici za tumore. "Čak četvrtina naših zdravstvenih objekata sagrađena je u 19. stoljeću, a za unapređenje zdravstvene zaštite potrebni su kvalitetni kapitalni objekti", dodao je.

Tim novim projektom kompletno će se urediti bolnica u Vukovaru, izgraditi i opremiti Klinika za ženske bolesti i porode u Kliničkoj bolnici Split, urediti i opremiti odjel transplantacije zagrebačke Kliničke bolnice Merkur. Obnovit će se i urediti Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik, nadogradit će se i osuvremeniti prostor te nabaviti oprema za Kliniku za tumore u Zagrebu i izgraditi Poliklinika u Općoj bolnici Zadar te opremiti Odjel za kardiologiju u Osijeku.

Tarafas je ustvrdio da Hrvatska vrlo kvalitetno provodi projekte financirane od Razvojne banke Vijeća Europe, koja je uglavnom socijalna banka, zadužena za poticanje projekata u zdravstvu, školstvu, zaštiti okoliša i spomeničke baštine i sl.

"S hrvatskim poslovnim bankama, Razvojna banka pregovara o načinu na koji bi se potaknuo rast malih i srednjih tvrtki, a time i zapošljavanje", kazao je Tarafas.

Prema riječima ministra Šukera, zajam je dobiven pod vrlo povoljnim uvjetima, s malom kamatom, rokom otplate od deset godina i pet godina počeka.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika