03.06.2007. / 13:04

Autor: Nina Tomljanović

SAMOBORSKE KREMŠNITE

''Slastica koja sva vrata otvara''

Dani Samoborskih kremšnita manifestacija je koja će se održati od 8.-10. lipnja na Trgu kralja Tomislava u Samoboru, gdje će se u tri najpoznatije Samoborske slastičarne U prolazu, Gradska slastičarnica i Kavana Livadić prodavati najpoznatija Samoborska slastica, zvana Kremšnita. To su vjerojatno jedine kremšnite na svijetu koje se jedu tople. Uz ponudu Kremšnita, događaj će biti popraćen zabavnim i kulturno umjetničkim događanjima. Ove godine će nastupiti Stjepan Đimi Stanić u pratnji Samoborskog big banda, te Samoborski dječiji zborovi i Folkolorni ansambl Mladost. Manifestaciju organizira tvrtka ''Samobor fest'', Turistička zajednica grada Samobora, te građani Samobora kojima je u cilju, ističe organizator manifestacije, gospodin Jurica Škiljan, napraviti kvalitetnu i zanimljivu, urbanu manifestaciju koja će postati tradicionalna. Uz tradicionalnu kremšnitu i dobru zabavu, radi koje se cijela manifestacija uspješno održati treću godinu, Jurica Škiljan kaže ''Želja nam je da uz Samoborske kremšnite proviramo i ostale Samoborske kolače i da napravimo sajam Samoborskih slastica.'' Zanimljivo je da se svake godine bira najbolji haiku stih posvećen kremšnitama, koji pišu djeca osnovnih škola. Ove godine se prijavilo 445 stihova, a u uži izbor ušlo je njih četrdesetak. Nagrada za najbolji haiku, naravno, bude što drugo nego Samoborska kremšnita, koja je najdraži poklon kako mladima tako i starijima.Jurica Škiljan, organizator Dana Samoborskih kremšnitaJurica Škiljan, organizator Dana Samoborskih kremšnita

Kako su nastale Samoborske kremšnite

Davne 1923. godine u Samobor je došao Đuro Lukačić, koji je slastičarski zanat učio kod svog brata Marka. Prva Markova slastičarica otvorena je 1922. godine, bila je u prostoru trgovine koja se nalazi uz današnju Gradsku slastičarnu.Osim kod njega, Đuro je stjecao iskustvo u Zagrebu u slastičarnicama Kostinčer, Hajoš i drugih pa je tako današnji recept kremšnita kombinacija nekoliko odličnih majstorskih recepata. Sam gospodin Đuro je govorio: "Meni se od svih najviše sviđao Hajošev recept, ali su moji omjeri malo drugačiji". Đuro Lukačić u mirovinu je otišao 1966. godine, ali ga svi, kada je riječ o velikim poslovima zovu u ispomoć. Tako je on prisutan u slastičarnici, koju gotovo smatra svojom. Zadnjih godina odlazio je raditi ukrase za torte: ružice, listiće i drugo. Za cijelog svog slastičarskog djelovanja Đuro Lukačić nije dobio nikakvo posebno priznanje; niti od Turističke zajednice, niti turističkih društava, Udruženja obrtnika ili nekoga iz Grada Samobora. Đuro Lukačić umro je u lipnju 1996. godine, u 87. godini života.

Samoborske kremšnite ponos su i veselje svakog Samoborca. Zanimljivo je istaknuti kako ova izvorno Samoborska slastica ''sva vrata otvara'', pa tako ''imate li neki problem ili nesuglasicu poklonite kremšnitu i vjerujte sve se oprašta. Tako je kod nas u Samoboru'', objašnjava gospodin Škiljan. Početkom stoljeća je, doznajemo, stalan posjetitelj samoborske slastičarnice bio Antun Gustav Matoš (o čemu svjedoči i slika na zidu slastičarnice), a danas u nju također dolaze mnoga poznata imena poput hrvatskih nogometnih reprezentativaca, estradnih i tv zvijezda, ali i političara. Velik ljubitelj samoborskih kremšnita je i hrvatski znanstvenik Drago Plečko.

Samoborske kremšnite

Potrebno:

1.SMJESA
10 žutanjaka
30 dag brašna
30 dag šećera
3 vanilin šećera
2dl mlijeka

2.SMJESA
12 dl mlijeka
12 dl vode
3 vanilin šećera

3.SMJESA
10 bjelanjaka
20 dag šećera u prahu
omot lisnatog tijesta

Način pripreme
1. smjesu dobro izmutiti mikserom. 2. smjesu zakuhati, pa kad zavrije, maknuti sa vatre, uliti 1. smjesu, stalno miješajući kuhati dok se ne zgusne kao puding, oko 15 minuta. Paziti da ne zagori. Na kraju istući snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, pa ga lagano umiješati u vrelu smjesu.
Lisnato tijesto rastanjiti i peći na obrnutom plehu, u koji cete uliti kremšnite. Na dno pleha stavite jednu koru, ulijte vruću smjesu, zatim stavite drugu koru, tek kad se ohladi možete posuti šećerom u prahu.
Pazite, ova količina je mjera za veliki duboki pleh od štednjaka, ili veliku duboku lazanjeru. Ne zaboravite da se Samoborske kremšnte jedu tople.

Dobar tek!

Fotogalerija

  • Jurica Škiljan, organizator Dana Samoborskih kremšnita

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika