04.06.2007. / 09:41

Autor: Marijana Zrinjski

DEBATA PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA

Bivši senator optužio Hillary Clinton i Obamu za kalkulaciju

Svi kandidati američkih predsjedničkih izbora Demokratske stranke u nedjelju su u New Hampshireu, u svojoj drugoj televizijskoj raspravi, kazali da bi im okončanje rata u Iraku i povlačenje američkih snaga iz te zemlje bio prioritet u prvih sto dana vladavine u Bijeloj kući.
Bivši senator John Edwards, kojem najnovije ankete pokazaju stagnaciju ili pad podrške, u napao je dvoje kandidata, senatore Hillary Clinton i Baracka Obamu, da se u nedavnoj raspravi u Senatu nisu jasno usprotivili zakonu o financiranju rata u Iraku, te da su o njemu kalkulantski glasovali među posljednjima. Hillary Clinton i Obama, koji su glasovali protiv tog zakona, otklonili su te kritike, a Obama je odgovorio Edwardsu da s vodstvom u tom pitanju "kasni četiri i pol godine", ukorivši ga kako "se ne treba igrati politike s nečim što je tako kritično važno, i teško" za SAD, jer nije lako ukinuti financiranje vojsci koja je na ratištu. Obama je aludirao na Edwardsovo glasanje za ulazak u rat s Irakom u Senatu 2002. godine, ističući kako se on oduvijek protivio tom ratu.

Osim toga na debati se raspravljalo o sigurnosti SAD-a od terorizma, reformama zdravstvenog sustava, imigracijskoj politici, proračunskom deficitu, skrbima za veterane, obnovi narušenog ugleda SAD-a u svijetu, zaustavljanju rasta cijena benzina, nuklearnim ambicijama Irana i dr.

Prema anketi, koju su u nedjelju objavili The Washington Post i ABC News, Hillary Clinton dobija 42 posto, Obama 27 posto, a Edwards 11 posto glasova demokratskih birača.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika