04.06.2007. / 11:28

Autor: Marijana Zrinjski

RATNI ZLOČINI

Prvo suđenje afričkom predsjedniku

U Haagu je započelo suđenje bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru zbog aktivnog sudjelovanja u revoluciji u Sierri Leone 1989. godine te zbog provođenje 11 godišnje kampanje u kojoj je brutalno ubijeno i ranjeno tisuće civila.

Ovo je prvi puta da se zbog seksualnog nasilja, psihičkog zlostavljanja, iskorištavanja djece vojnika, pljačke i ropstva, sudi visokom afričkom dužnosniku. Radi sigurnosnih razloga suđenje, koje bi navodno trebalo trajati godinu i pol dana, umjesto na Specijalnom sudu u Sierri Leone, biti će se na istoimenom sudu u Haagu. No, za razliku od suđenja za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, UN ne financira Specijalni sud već ga financijski podržavaju strane vlade.

Taylor se još prije godinu dana, na početku procesa u Sierri Leoni, izjasnio nedužan za svih 11 optužbi za koje ga se tereti. Odbijao je svjedočiti na Specijalnom sudu govoreći kako taj sud nema ovlasti nad Liberijom i bivšim liberijskim predsjednicima.

Kada je započeo civilni rat u Liberji 1989. godine Taylor se počeo boriti za kontrolu zapadne Afrike. Osam godina kasnije postao je najmoćniji političar u Liberiji te osvojio predsjedničke izbore. Navodno je htio osvojiti vlast u Sierri Leoni kako bi se domogao dijamanata. No njegov ustanak ondje nije uspio. Moć u Liberiji izgubio je 2003. godine nakon ustanak policajaca koji su ga prognali u Nigeriju. Od tamo je prebačen u Haag.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika