04.06.2007. / 14:58

Autor: Martina Zeković

GRAĐANSKA TUŽBA

Preživjeli Srebreničani tuže UN i nizozemske vlasti

Građansku tužbu protiv UN-a i nizozemske vlade u ponedjeljak su podnijeli preživjeli genocida u Srebrenici koji su 1995. počinili bosanski Srbi. Razlog tužbe je neuspjeh UN-a i nizozemskih vlasti da zaštite civile u zaštićenoj zoni Srebrenici gdje je ubijeno 8.000 muškaraca. Odvjetnik Marco Gerritsen iz nizozemske odvjetničke tvrtke Van Diepen Van der Kroef koja zastupa 6.000 članova obitelji žrtava u ovoj tužbi, rekao je kako je tužba stvar zadovoljštine, njen cilj nije financijeske prirode.

Tužba je uložena na dan kada se jedan od glavnih osumnjičenih za taj masakr, bivši general snaga bosanskih Srba Zdravko Tolimir, treba izjasniti o svojoj krivnji pred Haškim sudom. Kako kaže Gerritsen, Ujedinjeni narodi i nizozemska vlada nisu voljni preuzeti svoju odgovornost, oni čak ne žele ni pričati o tome.

Odvjetnik nizozemske države je još na saslušanju o prikupljanju dokaza 2005. tvrdio kako odštetu treba tražiti od snaga bosanskih Srba pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića i političkog čelnika Radovana Karadžića počinile masakr.

Kada su 1995. godine nizozemski vojnici pod mandatom UN-a bili zaduženi za osiguravanje Srebrenice, Nizozemska je odbila svojim vojnicima pružiti ključnu potporu iz zraka. Time je omogućila snagama bosanskih Srba da odvedu i ubiju između 8.000 i 10.000 Bošnjaka, navodi odvjetnička tvrtka.

Iako Nizozemska tvrdi da su njezini vojnici u Srebrenici bili napušteni od snaga UN-a u, javni dokumenti pokazuju da je mreža nizozemskih vojnih dužnosnika u sklopu snaga UN-a, blokirala potporu UN-a jer su strahovali da bi vojnici mogli nastradati od tzv. prijateljske vatre.

"Pogrešno je mišljenje da su nizozemske vojnike iznevjerili Ujedinjeni narodi. To je bila odluka visokih nizozemskih dužnosnika zajedno s nizozemskom državom, da se potrude da zahtjev za zračnom potporom bude odbijen", kazao je Gerritsen. Odvjetnici tvrde da je zračna potpora mogla zaustaviti snage bosanskih Srba i usporiti njihovo napredovanje. "Nakon što su dužnosnici UN-a prvotno odobrili zahtjev za zračnom potporom, Nizozemska je učinila sve u svojoj moći da tu odluku promijeni", rekao je Gerritsen. Nizozemski vojnici, naoružani samo lakim oružjem, bili su prisiljeni napustiti enklavu i prepustiti je snagama bosanskih Srba.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika