04.06.2007. / 19:40

Autor: Martina Zeković

ŽUPANIJSKI SUD U ŠIBENIKU

Deset godina zatvora za ratni zločin protiv hrvatskih civila i zarobljenika

Milan Atlija iz okolice Knina i Đorđe Jaramaz iz Vrbnika pokraj Knina, osuđeni su na deset godina zatvorske kazne zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u srpskoj agresiji. Šibenski Županijski sud naveo je u presudi da su Atlija i Jaramaz osuđeni za zajedničko počinjenje kažnjiva djela ratnog zločina protiv civilnoga stanovništva počinjena 1992. na području tvz. koridora u Bosni i Hercegovini, kad su ubili 37-godišnjeg civila čiji identitet do danas nije utvrđen.

Atlija je tada, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba, bio zapovjednik specijalne postrojbe "Zvjerci". On je naredio ubojstvo civila, koji je inače imao psihičke smetnje. Atlija i Jaramaz su ga pretukli i opljačkali, a zatim ga je Jaramaz odveo do rijeke Bosne gdje ga je ubio, a tijelo bacio u rijeku.

Atlija je kriv i za počinjenje kažnjiva djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. On je u svibnju 1991. u Kninu zajedno s drugim "martićevcima" fizički i psihički zlostavljao trojicu hrvatskih zarobljenika, inače pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova. Atlija ih je mučio glađu i žeđu, tukao šakama, nogama, kundakom i drugim predmetima po cijelom tijelu. Oslobođen je jedino optužbe da je 1991. zastrašivao i protjerivao Hrvate u kninskim selima Potkonju i Vrpolju.

Jarmaz je presudu popratio uzvikom "smrt fašizmu". Obojica će ostati u pritvoru do daljnjega, a njihovi odvjetnici najavili su žalbe na presudu Vrhovnom sudu.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika