04.06.2007. / 19:51

Autor: Martina Zeković

HRVATSKO-SLOVENSKO POVIJESNO POVJERENSTVO

Slovenski povjesničari već pripremili izvješće o relacijama Slovenaca i Hrvata

Novi sastanak hrvatsko-slovenskog povijesnog povjerenstva održat će se u petak u dvorcu Strmol blizu Ljubljane. Oni rade na osvjetljavanju odnosa dvaju naroda od sredine 19. stoljeća do raspada bivše Jugoslavije i njihova državnog osamostaljenja. Sa svake strane na tome radi 7 stručnjaka.

Kako je za Slovensku tiskovnu agenciju STA, najavljujući sastanak rekao predsjednik slovenskog dijela povjerenstva Janko Prunk, Slovenski povjesničari već su pripremili izvješće o relacijama Slovenaca i Hrvata u tom razdoblju. Izvješće obuhvaća oko stotinu stranica i spremni su ga objaviti samostalno ako hrvatski dio povjerenstva do sredine ili do kraja ovog mjeseca ne završi svoj dio izvješća.

Oba bi izvješća o slovensko-hrvatskim odnosima trebala biti dovršena u isto vrijeme, a onda objavljena zajedno.

Mješovito povijesno povjerenstvo osnovano je na inicijativu slovenske vlade koju je prihvatila i hrvatska strana. U skladu s dogovorom s osnivačkog sastanka u Puli 10. lipnja 2005. dogovoreno je da se hrvatsko-slovenski odnosi obrade u 4 vremenska sklopa: u razdoblju Habsburške Monarhije, u vremenu kraljevine Jugoslavije od 1918. do 1941., u razdoblju Drugoga svjetskog rata 1941.-1945. i u vrijeme socijalističke Jugoslavije od 1945. pa do njezina raspada.

Predsjednik hrvatskog dijela povjerenstva je akademik Dušan Bilandžić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika