Objavljeno u Nacionalu br. 603, 2007-06-05

 

KOLATERALNA ŠTETA VLASTITOG VOZAČA

'Izigran sam i razočaran'

Ministar Božidar Kalmeta u ekskluzivnom intervjuu otkriva istinu o svojem odnosu s Danijelom Miočićem, svojim bivšim vozačem, uhićenim prošloga tjedna zbog ucjene

DVA VOZAČA MINISTRA KALMETE U javnosti je nepoznato da Božidar Kalmeta ima dva vozača. S Petrom Jerkovićem,  ministar je provodio puno veći dio vremena nego s nedavno uhićenim Danijelom MiočićemDVA VOZAČA MINISTRA KALMETE U javnosti je nepoznato da Božidar Kalmeta ima dva vozača. S Petrom Jerkovićem, ministar je provodio puno veći dio vremena nego s nedavno uhićenim Danijelom MiočićemPočetkom prošlog tjedna veliko zanimanje javnosti izazvalo je uhićenje i pritvaranje 44-godišnjeg Zadranina Danijela Miočića zbog sumnje da je sudjelovao u iznuđivanju novca od cetingradskog poduzetnika Miće Valentića. Budući da je, osim što je vlasnik pekarnice u Zadru, Danijel Miočić već 13 godina službeni vozač Božidara Kalmete, većina oporbenih stranaka oštro je napala HDZ-ova ministra koji u ekskluzivnom intervjuu za Nacional komentira taj slučaj.

NACIONAL: Već tjedan dana napadaju vas zbog vašeg vozača. Kako se osjećate?
- Ne osjećam se ugodno, jer ružno je kad se netko tko vas vozi godinama i tko, kao i svaki vozač, provodi puno vremena uz vas nađe u istražnom zatvoru pod optužbom za reketarenje. To je za mene bilo veliko i neugodno iznenađenje i osjećam se izigrano i razočarano.

NACIONAL: Kako ste doznali da je vaš vozač u pritvoru?
- Supruga gospodina Miočića javila mi je da su došli iz MUP-a i odveli njezina muža. To je i za nju i za mene bio šok, ali apsolutno ništa više od toga nisam znao, kao što ne znam ni danas, osim onoga što čitam u novinama. Apsolutno podržavam istragu i tko bude kriv, sigurno će odgovarati. I treba odgovarati. Bilo što drugo u ovom trenutku ne mogu reći jer ne znam ništa više. Moj stav je jasan, ali ovaj slučaj jasno pokazuje da pravna država apsolutno funkcionira i da nitko ne može biti amnestiran ako počini bilo kakvo kazneno djelo, bio to vozač, načelnik, službenik ili ministar. To je najveći dokaz da pravna država radi svoj posao neovisno o bilo kakvim utjecajima. Ali ne mogu ja biti odgovoran za nekog drugog. Svi smo mi odgovorni smo za onaj dio posla koji obavljamo. Odgovornost je individualna i ako netko počini protuzakonito djelo, na njemu je da za to i snosi posljedice. Stoga ne mogu prihvatiti napade, osobito iz SDP-a, u kojima se traži moja ostavka ili moja moralna odgovornost. Osim toga, SDP je zadnji koji može optuživati i držati moralne prodike jer je u Vladi imao čovjeka koji je četiri godine bio pomoćnik ministra, a bio je osuđen pravomoćnom sudskom presudom. Kod njih nije funkcionirala pravna država, a danas pravna država funkcionira. Da ne govorimo i o svim aferama Slavka Linića i drugih, da ih sad ne nabrajam. Oni su u Vladi imali pomoćnika ministra osuđenog za gospodarski kriminal, a danas mene prozivaju zbog nekakve moralne odgovornosti. To apsolutno ne stoji. Uostalom, da se ovakvo što dogodilo kad su oni upravljali Hrvatskom, uvjeren sam da bi to zataškali.

NACIONAL: Kakav je zapravo bio odnos vas i Danijela Miočića? Je li on bio jedan od vaših najbližih suradnika?
- Nije on bio jedan od mojih najbližih suradnika, on je bio čovjek koji me vozio. I to još od 1993., pa je jasno da se kreće u mom krugu. No to ne znači da smo nas dvojica ikad razgovarali o ičemu što je nadilazilo doseg njegova posla. Drugo, on je bio odličan i siguran vozač i nikad dosad nije bio kazneno gonjen, kažnjavan ili u sukobu sa zakonom. Pa ne mogu ja biti prorok i znati kad će eventualno netko učiniti nešto loše. Nadalje, ja imam dva vozača, jer jedan vozač ne može servisirati svu moju kilometražu.


DANIJEL MIOČIĆ bio je Kalmetin vozač još od 1993. Dosadašnja istraga MUP-a i USKOK-a,pokazala je da ministar nije imao nikakve veze s aferom svoga bivšeg vozačaDANIJEL MIOČIĆ bio je Kalmetin vozač još od 1993. Dosadašnja istraga MUP-a i USKOK-a,pokazala je da ministar nije imao nikakve veze s aferom svoga bivšeg vozačaNACIONAL: Tko je vaš drugi vozač?
- Petar Jerković. I o njemu mogu reći sve najbolje. Prije je vozio ministra Davorka Vidovića, ja sam ga naslijedio i zadovoljan sam njegovom vožnjom i profesionalnošću.

NACIONAL: U medijima se proteklih dana mnogo spekuliralo o velikoj imovini vašeg vozača Danijela Miočića. Kako komentirate te napise?
- Ne mogu ja govoriti ni o čijoj imovini. S druge strane, on sve što ima u Zadru, imao je i prije, nije on tu kuću koja se stalno spominje u medijima izgradio u posljednje tri godine, otkako me vozi kao ministra. Kad se govori o njegovoj imovini, treba postaviti pitanje i njegovih kreditnih obveza, ali to su pitanja koja se mene izravno ne tiču.

NACIONAL: Ipak, u javnosti se pojavila informacija i da je Miočić, osim što je bio vaš vozač, bio u toliko dobrim odnosima s vama da je čak prije dva tjedna vodio vašeg sina na utakmicu u Grčku?
- Moj sin je otišao na utakmicu u Atenu s grupom ljudi iz Zadra. Nije moj sin samo s njim bio tamo, nego i s nizom Zadrana koji su otišli na tu utakmicu.

NACIONAL: Miočića terete za reketarenje i namještanje poslova. Ima li znakova da je on s nekim u vašem ministarstvu bio na vezi, jer kao vozač sigurno nije mogao sam utjecati na odluke o javnim natječajima?
- Kao odgovorni ministar od prvoga dana radim transparentno i moje ministarstvo je transparentno, a to tražim i od svih svojih suradnika.
U mom ministarstvu provode se stotine natječaja, u Uredu za regionalni razvoj godišnje se objavi više od 500 natječaja, svi ti natječaji su na internetu i svi mogu vidjeti što se radi i kako se radi, postoje komisije koje provode sve te postupke. Sve je u skladu sa zakonom.

NACIONAL: Nakon priče s Miočićem, pojavila se i priča i o vašem pomoćniku Milivoju Mikuliću, čiji brat navodno dobiva unosne poslove na projektima izgradnje cesta?
- Ne znam tko je kome brat, stric ili ujak, to je, uostalom, i nebitno, samo je bitno da se sve radi po zakonu o javnoj nabavi. Mislim da ne treba stvarati unaprijed bilo kakve konstrukcije.

VLADIMIR ŠEKS, predsjednik Hrvatskog sabora, jedan je od rijetkih hadezeovaca koji su komentirali slučaj Kalmetina vozačaVLADIMIR ŠEKS, predsjednik Hrvatskog sabora, jedan je od rijetkih hadezeovaca koji su komentirali slučaj Kalmetina vozačaNACIONAL: Ali iz vašeg ministarstva često se pojavljuju slične afere?
- Ja sam ministar već tri i pol godine, gotovo puni mandat. Do prije nekoliko mjeseci apsolutno nije bilo nikakvih priča ili navodnih afera. Dapače, moje ministarstvo je slovilo kao dobro, premda je veliko opsegom. Na svim područjima postiže uspjehe, čak sam i ja u istraživanjima IRI-ja zauzimao visoko treće mjesto. S druge strane, ja sam u 9. izbornoj jedinici, u kojoj SDP uvijek postiže najlošije rezultate, a približavaju se izbori, tako da je očito da sam ja izabran kao cilj koji treba eliminirati i oblatiti u očima građana i tako pred izbore dobiti poene za svoju stranku, a ocrniti ugled mene, a preko mene i HDZ-a u 9. izbornoj jedinici. Tu je jasna politička logika i scenarij, i to su razlozi napada na mene. Zašto me nisu napadali prije godinu dana ili prije šest mjeseci, nego baš sada, uoči parlamentarnih izbora? Da se razumijemo, uopće ne želim reći da je slučaj s Miočićem iskonstruiran, ali napadi na mene počeli su puno prije. Ovo se dogodilo i oko toga nema sumnje, ali sve manje spominju vozača, a sve više napadaju mene, kao da sam ja sudjelovao u nečasnim radnjama, kao da sam ja u sukobu sa zakonom.

NACIONAL: Na kakve ste reakcije naišli unutar vlastite stranke?
- Nisam još o tome razgovarao s premijerom, a nismo o tome razgovarali ni u stranci.

NACIONAL: Kako komentirate izjavu predsjednika Sabora Vladimira Šeksa da on “zna što njegov kočijaš radi“?
- On vjerojatno zna, ja nisam znao i, eto, zato sam danas izložen napadima. Ali teško da bilo koji ministar ili državni tajnik zna što njihovi vozači rade izvan radnog vremena.

NACIONAL: Je li vas strah da vas u HDZ-u neki doživljavaju kao teret?
- Ja nisam ministar zato što sam najpametniji za ovaj posao ili zato što nitko iz HDZ-a ne može ovo raditi. Svoju sadašnju ministarsku poziciju, kao i one prijašnje koje sam imao, zahvaljujem prvenstveno svojoj stranci. Mene je HDZ izabrao i postavio na mjesto ministra, a svaku odluku svoje stranke ja ću poštovati i tu apsolutno nema nikakvih dvojbi ili rezervi.

Vezane vijesti

Kalmeta ponovno predsjednik zadarskog Županijskog HDZ-a

Kalmeta ponovno predsjednik zadarskog Županijskog HDZ-a

Na izbornoj skupštini zadarske Županijske organizacije HDZ-a za predsjednika je izabran Božidar Kalmeta. Za Kalmetu, koji je i do sada bio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika