Objavljeno u Nacionalu br. 603, 2007-06-05

Autor: Berislav Jelinić

NOVI RADELJAKOV SKANDAL

Kći na vještačenjima zbog 18.000 €

Poduzetnik Josip Radeljak na Općinskom sudu u Zagrebu kao neodgovoran otac ustraje na sudskom procesu zbog kojeg njegova kći mora ići na potencijalno neugodna vještačenja

JOSIP RADELJAK S KĆERI L. R. - Vještačenjima psihologa otkriveno je da otac živi u drugom stanu, a kći ga posjećuje jednom dnevnoJOSIP RADELJAK S KĆERI L. R. - Vještačenjima psihologa otkriveno je da otac živi u drugom stanu, a kći ga posjećuje jednom dnevnoJosip Radeljak, sredovječni poduzetnik koji je već danima u središtu zanimanja javnosti zbog svađe sa suprugom Vlatkom Pokos, zapravo je neodgovoran otac koji zloupotrebljava svoju malodobnu kćer L. R. zbog 20-ak tisuća eura. On to čini na Općinskom sudu u Zagrebu, gdje se vodi postupak određivanja odštete zbog smrti Ene Begović. Na odštetu ima pravo Josip Radeljak kao udovac i njihova kći L. R. jer je izgubila majku. Tijekom tog procesa djevojčica je već dvaput bila izložena psihološkim testiranjima i razgovorima sa psiholozima i psihijatrima. Sud je već odredio da se i Radeljaku i kćeri na ime osiguranja isplati svota od 220 tisuća kuna, kao i materijalni troškovi Radeljaku u iznosu od dodatnih stotinjak tisuća kuna. No budući da on nije bio zadovoljan visinom odštete za kćer, sud je morao odrediti i dodatna vještačenja. Radeljak zapravo želi ishoditi potvrdu da je njegova kći osoba s visokim stupnjem invaliditeta, kako bi zbog toga mogla dobiti 20-ak tisuća eura više nego što je osiguranje bez pogovora spremno isplatiti.

Osim što potvrđuje neformalna prepričavanja o njegovoj iznimnoj škrtosti, taj sudski postupak otkriva i da Radeljak sa svojom kćeri i suprugom nije stanovao u istom stanu, nego bi kći u njegov stan dolazila tek manji dio dana, a glavni oslonac u životu bila joj je Vlatka Pokos.

Čovjek koji je teatralno bacio svoj vjenčani prsten u emisiji “Otvoreno” i tako pokazao svojoj životnoj suputnici i ključnoj osobi u životu njegove malodobne kćeri da s njom više definitivno ne namjerava nastaviti bračni suživot, svoju kćer je i ranije bespotrebno izlagao javnosti i stresu.

Josip Radeljak je 14. srpnja 2003. podnio dva tužbena zahtjeva upućena protiv Jadranskog osiguranja, tražeći od te osiguravajuće kuće da plati odštetu. On je tužio Jadransko osiguranje zato što je Jeep Chrysler u kojem je smrtno stradala njegova druga supruga Ena Begović bio osiguran u toj osiguravajućoj kući. U skladu s policom osiguranja, imao je pravo na odštetu nakon prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. Radeljak je tražio da mu se isplati odšteta od ukupno 460.254 kune. Na kraju mu je isplaćeno oko 300 tisuća kuna. U tom je postupku bilo nesporno to da je Radeljak imao pravo da mu se isplati 220 tisuća kuna zbog smrti bračnog druga. Međutim, on je usto tražio i da mu Jadransko osiguranje plati materijalne troškove za uređenje groba, kupnju grobnog mjesta i troškove pogreba. Ispostavilo se da je tražio nešto više nego što mu pripada, a sud mu je na kraju priznao još stotinjak tisuća kuna. Na tu se sudsku odluku nitko nije žalio.


BRIŽNA POMAJKA - Radeljakovoj kćeri je, utvrdili su psiholozi, najbliža osoba pomajka, s kojom je išla na jahanje, balet i pisala zadaćuBRIŽNA POMAJKA - Radeljakovoj kćeri je, utvrdili su psiholozi, najbliža osoba pomajka, s kojom je išla na jahanje, balet i pisala zadaćuIsti dan kada je osobno tražio odštetu, on je podnio i tužbeni zahtjev u ime svoje malodobne kćeri, koja je u toj prometnoj nesreći također teško stradala. Nacionalu su poznati detalji vezani uz njene ozljede, ali ih zbog zaštite prava djeteta ne želimo objaviti. Na sreću, ona se od tih ozljeda uspjela oporaviti, tako da je iz medicinske dokumentacije od prije 6-7 godina bilo vidljivo da se ona počela normalno razvijati. Unatoč tomu, ona ima pravo da joj se prizna stupanj invaliditeta u visini 15 - 20 posto. Na temelju toga stupnja invaliditeta imala bi pravo da joj Jadransko osiguranje isplati dodatnih 50-ak tisuća kuna. Međutim, to Josipu Radeljaku nije bilo dovoljno. On je htio da joj sud prizna stupanj invaliditeta od 60 posto. Tvrdio je i da ima neke motoričke teškoće. Ako bi se to dogodilo, ona bi imala pravo da joj Jadransko osiguranje isplati 184 tisuće kuna. Jadransko osiguranje s tim se nije složilo. Ono je već i njoj isplatilo 220 tisuća kuna zbog duševnih boli jer joj je u prometnoj nesreći smrtno stradala majka, a bilo je spremno odmah isplatiti i dodatnih 50 tisuća kuna na temelju stupnja invaliditeta od 15 do 20 posto. Jadransko osiguranje nije se složilo s Radeljakovim zahtjevom jer je smatralo da je njena invalidnost manja te zato što se u procjenama zapravo govorilo o eventualnim posljedicama smrti njene majke, koje još nisu nastupile, a pitanje je i hoće li uopće nastupiti. Jadransko osiguranje nije se na sudu složilo s Radeljakom jer je smatralo da on kao invaliditet svoje kćeri želi prikazati duševnu bol zbog gubitka majke, što je njoj već isplaćeno.

OBITELJSKA IDILA - Odlaskom Vlatke Pokos L. R. je ostala bez glavnog oslonca u životuOBITELJSKA IDILA - Odlaskom Vlatke Pokos L. R. je ostala bez glavnog oslonca u životu Budući da se dvije strane nisu složile, malodobna L. R. morala je otići na medicinsko vještačenje. S njom su tada razgovarali psiholozi i psihijatri. Isprva je ustanovljeno da bi njena invalidnost mogla biti 40 - 60 posto zato što bi u budućnosti u jednoj fazi odrastanja mogla pokazati nesigurnost i manjak samopouzdanja jer nije odrastala uz majku. Međutim, već u to vrijeme ona se zbližila s pomajkom Vlatkom Pokos, s kojom je njen otac započeo vezu 2001.

Kada je tjednik Story u travnju 2006. objavio ekskluzivnu reportažu sa skijanja obitelji Radeljak, Jadransko osiguranje zaključilo je da Josip Radeljak manipulira zdravstvenim stanjem svoje kćeri. Tada je u novinama objavljena velika fotografija na kojoj su se vidjele Vlatka Pokos i malodobna L. R. na skijama, a u tekstu je objavljeno kako Radeljakova kći izvrsno skija, te da je već osvojila dvije medalje na natjecanjima sa svojim vršnjacima. Već je tada Vlatka Pokos malodobnoj djevojčici uspjela uvelike nadomjestiti majku. Jadransko osiguranje zato je zatražilo da se izradi novi vještački nalaz i mišljenje. To se dogodilo 7. studenoga 2006. Tada se otkrilo da je Radeljakova malodobna kći za Vlatku Pokos iskazala izrazitu privrženost i ljubav. U razgovoru sa psihologom ona je rekla da joj je najljepše provoditi vrijeme s Vlatkom, da zajedno idu u šetnju, igraju se, te pišu zadaću i idu na balet. Rekla je i da je Vlatka vodi na jahanje. U razgovoru sa psihijatrom rekla je da joj je pomajka jako važna. O ocu je rekla da puno radi, da je tata u istoj kući, ali živi u drugom stanu, kamo ona odlazi, ali tada mora biti mirna. Rekla je i da ne smije u kući imati životinje jer imaju bijeli tepih. Postupak je još u tijeku, a uskoro se očekuje i treće medicinsko vještačenje. Radeljak ni krajem svibnja nije želio odustati od toga da mu malodobnoj kćeri priznaju 60-ak posto invaliditeta.

Zbog svega toga ona će još najmanje jednom morati razgovarati sa psihijatrima i psiholozima. Budući da s njom razgovaraju stručnjaci, valja se nadati da ti razgovori za nju nisu traumatični. Međutim, nije sigurno koliko su joj u ovoj životnoj fazi takvi razgovori uopće trebali ako je razlog dodatnih 20-ak tisuća eura koliko bi joj moglo pripasti u tom slučaju.

TRAGEDIJA NA BRAČU - U prometnoj nesreći, prevrtanju terenskog vozila, smrtno je stradala Radeljakova supruga Ena Begović, a tek rođena kći L. R. teško je ozlijeđena, ali se srećom uspjela oporavitiTRAGEDIJA NA BRAČU - U prometnoj nesreći, prevrtanju terenskog vozila, smrtno je stradala Radeljakova supruga Ena Begović, a tek rođena kći L. R. teško je ozlijeđena, ali se srećom uspjela oporavitiRadeljakova ljubav prema kćeri nije sporna. Malodobna L. R. ispričala je psihologu i psihijatru da se voli maziti i s ocem i s bratom, te da joj otac zna pričati o majci koje se ne sjeća, te da tada često plače. Međutim, s ocem ona praktično nije živjela u istom stanu, a i kada su provodili vrijeme zajedno, najčešće bi morala biti dobra i mirna.

Kada je pred milijunskim gledateljstvom Hrvatske bacio svoj vjenčani prsten, Radeljak je zapravo lišio svoju malodobnu kćer glavnog oslonca u životu. Što god da je u pozadini krize njihova braka, vjerojatno nijedan od supružnika nije razmišljao da bi kriza njihovih odnosa mogla biti najteža upravo njegovoj malodobnoj kćeri. Bez pomajke koja joj se prošlih nekoliko godina prometnula u središnju osobu u životu, malodobna L. R. doista je došla u poziciju da za neko vrijeme počne iskazivati manjak samopouzdanja i nesigurnost koju dosad nije pokazivala jer je odrastala uz Vlatku Pokos. Je li za takvu situaciju odgovorniji Josip Radeljak ili Vlatka Pokos, najbolje znaju samo oni sami.

HDZ-ove veze Ene Begović za poslovni uspjeh

OBITELJSKA FOOGRAFIJA Leo Radeljak, Ena Begović, Josip Radeljak i roditelji Ene Begović; pokojna supruga imala je presudan utjecaj na Radeljakov prosperitet u trgovini sirovinama za plastičnu galanteriju tijekom devedesetih godinaOBITELJSKA FOOGRAFIJA Leo Radeljak, Ena Begović, Josip Radeljak i roditelji Ene Begović; pokojna supruga imala je presudan utjecaj na Radeljakov prosperitet u trgovini sirovinama za plastičnu galanteriju tijekom devedesetih godinaNacional je iz dobro upućenih poslovnih krugova doznao da je za povratak poduzetnika Josipa Radeljaka iz Italije u Hrvatsku u 90-im godinama najzaslužnija njegova pokojna supruga, poznata glumica Ena Begović. Njih dvoje upoznao je Vojko Santrić, poznati poduzetnik koji je radio u Italiji i bavio se naftnim poslovima, kao i raznim poslovima uvoza i izvoza. Nakon što ih je Santrić upoznao, Radeljak i Ena Begović dugo su bili ljubavnici. On je tada bio u braku s glumicom Desankom Bebom Lončar s kojom je živio u Rimu. Nakon raspada Jugoslavije i stvaranja hrvatske države, on se navodno isprva skanjivao vratiti u Hrvatsku, a u privatnim kontaktima s Enom Begović često se znao žaliti kako se u Hrvatsku ne želi vratiti jer mu tu nitko ne želi otvoriti vrata za poslovnu suradnju.

To je navodno tada učinila Ena Begović koja je, prema tvrdnjama poslovnih ljudi iz krugova naftnog biznisa, početkom 90-ih Radeljaku otvorila vrata Ine, s kojom je Radeljak prije bio u poslovnim kontaktima u vrijeme dok je surađivao sa Santrićem, koristeći njegove veze. Ena Begović se u to vrijeme već bila upisala u HDZ, svoju popularnost stavila u funkciju političke promidžbe vladajuće stranke, zahvaljujući tomu lakše došla do gradskog stana u Dežmanovu prolazu u Zagrebu, ali i došla u poziciju pokušati utjecati na neke odluke koje su se donosile na visokim političkim razinama. Radeljakovi poslovni konkurenti iz tog vremena tvrde da je on u poslove s Inom, koja mu je neke proizvode prodavala po vrlo povoljnim cijenama, zapravo došao zahvaljujući tomu što je Ena Begović to zamolila sam državni vrh na Pantovčaku. Ona je bila ljubimica prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koga je u nekoliko navrata diskretno zamolila da pomogne njenom zaručniku da se vrati u Hrvatsku.

Iz današnje perspektive manje je važno je li izravno Tuđman naredio da se Radeljaku otvore vrata u Ini ili je to učinio netko od njegovih podređenih. U poslovnim krugovima tvrde da je Radeljak ušao u Inu još dok su u njenom sastavu poslovali Polimeri, dio tvrtke koji se kasnije izdvojio u Dioki. Na čelu tog dijela Ine tada je bio Vladimir Radić. Tvrdi se da je Ina tada Radeljaku ispod tržišne cijene prodavala sirovinu za proizvodnju plastične galanterije, koju je on preprodavao u Italiji i tako unosno zarađivao. Ako je to točno, onda ispada da je Radeljak dobar dio novca zaradio povlaštenom trgovinom s državnom tvrtkom, s kojom je uspio ući u poslovni odnos zahvaljujući vezi s poznatom glumicom. Tvrdi se da je tu unosnu suradnju Radeljaka i Ine upitne zakonitosti prekinuo Andrija Kojaković, jedan od četiriju direktora Ine za vrijeme Domovinskog rata. Više o Radeljakovim poslovima.

Vezane vijesti

Vlatka Pokos: Ne prepoznajem Dikana kada ga gledam u medijima

Vlatka Pokos: Ne prepoznajem Dikana kada ga gledam u medijima

Otkako je veza Dolores Lambaše i Josipa Radeljaka dobila službenu potvrdu, bivša supruga zagrebačkog poduzetnika Vlatka Pokos suzdržavala se od bilo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika