08.07.2007. / 12:17

Autor: Dean Sinovčić

KONCERT

Groove Armada na zagrebačkoj Šalati

Groove Armada održat će koncert na zagrebačkoj Šalati 11. srpnja, a ulaznice se nalaze u prodaji od ponedjeljka 4. lipnja.

Groove Armada, dvojac koji čine Andy Cato (pravo ime Andrew Cocup) i Tom Findlay iz Cambridgea, započeli su svoju karijeru 1997. godine poznatom down tempo pjesmom «At The River» i prvim albumom «Northern Star» iz 1998. godine. Od tada su izgradili solidnu reputaciju, usprkos varijacijama u lo-fi down tempo pjesmama i up-tempo materijalu.

Groove Armada definitivno se proslavila 1999. godine kada su objavili singl «I see you Baby» koji je remiksirao Fatboy Slim s čuvenim refrenom «I see you baby, shakin that ass». Kako je taj refren bio neprihvatljiv konzervativnim Amerikancima, za američko tržište je refren prepravljen u «I see you Baby, Shakin that thang». To je bila samo dobra reklama za njihov drugi album «Vertigo» objavljen iste godine.

Iako se radi o elektronskom dvojcu, «Groove Armada» su od početka svoje karijere na turneje odlazili sa cjelokupnim bendom bez prevelikih korištenja matrica. Pjesma «I see you Baby» u to vrijeme koristila se kao podloga brojnim tv reklamama da bi se 2001. godine vratili sa singlom «Supestylin'», koji je bio nominiran za nagradu Grammy za najbolju dance pjesmu. Bila je to najava za album «Goodbye Country (Hello Nightclub)».

Četvrti album «Lovebox», najavljen singlom «Purple Haze», bio je njihov najbolji. Objavljen je 2002. godine i donio im je nominacije za nagrade Grammy (Best Dance Recording) i Brit Awards (Best British Dance Act) . Kako se bend tada proširio s elektronike na rock'n'roll, «Groove Armada» tada nastupaju na koncertima zajedno s najvećim svjetskim plesnim atrakcijama kao što su Faithless i Massive Attack ali i na festivalima s rock bendovima kao što su Pixies, Oasis i mnogi drugi. Slijedeću, 2004. godinu, otvorili su briljantnim singlom «Easy» s albuma «Lovebox» da bi slijedeći album bio «The Best of» koji je objavljen iste godine.

Od tada, Cato se bavio glazbom sa svojim projektom Rising 5, dok je Findlay bio na turneji sa svojim bendom Sugardaddy. Obojica su nastupali kao DJ-i poznati pod imenom DJing. Na kraju, Andy Cato preselio se u Barcelonu, dok je Tom Findlay ostao živjeti u sjevernom dijelu Londona. Nakon što od 2002. godine nisu objavili autorski album, već samo kompilaciju, glazbena javnost jedva je dočekala vijest da će Groove Armada ove godine objaviti novi album «Soundboy Rock» koji je nedavno najavljen singlom «Get Down».

Album je rađen na neobičan način. Cato je radio svoju glazbu u Barceloni, Findlay svoju u London, te su e-mailom razmjenjivali svoje snimke da bi ih ujedinili u 15 pjesama koji su bili instrumentali. Slijedila je potraga za suradnicima i pjevačima te se krajem prošle godine u studiju u Barceloni okupila neobična ekipa.

Simon Lord iz Simian Mobile Disco pjeva u The Things That We Could Share, Alan Donohoe iz The Rakes radi isto u prekrasnoj See What You Get . Jeb Loy Nichols sa svojim folik glasom pjeva u What’s Your Version?, dok Findlayev «Sugardaddy» partner Tim Hutton pomaže refrenu. Novajlija Jack McManus pjeva u From The Rooftops. U prvom singlu «Get Down» glas je posudila djevojka po imenu Stush, MC iz Londona. «Soundboy Rock» pojavio se u prodaji 7. svibnja a Cato i Findlay tvrde da album zvuči grubo, ali ne i agresivno.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika