05.06.2007. / 14:02

Autor: Nina Tomljanović

USTAVNI SUD

Na referendum svi Hrvati bez obzira na prebivalište

Ukinutim odredbama bilo je propisano da na državnom referendumu pravo sudjelovanja imaju hrvatski državljani koji imaju prebivalište i bez prekida prebivaju u Hrvatskoj najmanje godinu dana prije održavanja referenduma

Ustavni sud danas je odlučio da će ubuduće svi hrvatski državljani moći izaći na državni referendum, bez obzira imaju li prebivalište u Hrvatskoj i žive li u njoj.

Dio odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o referendumu iz 2001. godine jednoglasno su ukinuli Ustavni suci. Ukinutim odredbama bilo je propisano da na državnom referendumu pravo sudjelovanja imaju hrvatski državljani koji imaju prebivalište i bez prekida prebivaju u Hrvatskoj najmanje godinu dana prije održavanja referenduma. Ocijenjeno je da je ta odredba neustavna jer je dovodila do nejednakosti građana pred zakonom, odnosno lišila je prava sudjelovanja na referendumu hrvatske državljane koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Tom odredbom pravila se razlika i među državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj, jer je propisan i dodatni uvjet da se najmanje godinu dana prije referenduma neprekidno mora živjeti u Hrvatskoj. Zaključci Ustavnih sudaca su da svi hrvatski državljani imaju pravo na sudjelovanje na referendumu, bez obzira gdje imaju prebivalište, te da se to pravo može ograničiti jedino Ustavom, a ne zakonima.

Također je ukinuta odredba Poslovnika Hrvatskog sabora, koja se smatra neustavnom, po kojoj je parlament mogao odrediti potrebnu većinu za donošenje akata. Po ocjeni ustavnih sudaca, jedino se s Ustavom može propisati kojom većinom će se donositi odluke.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika