05.06.2007. / 15:13

Autor: Marko Biočina

ZDRAVSTVO

Ljekarne pred slomom, uskoro nestašica lijekova

Analitičari procjenjuju kako će uz postojeći tempo rasta dugova do rujna rok plaćanja prijeći kritičnu točku od 300 dana, a nakon toga se očekuju prve nestašice lijekova

Hrvatska ljekarnička komora danas je upozorila na alarmantno stanje u hrvatskom sustavu opskrbe lijekovima. Zbog produženja rokova plaćanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i povećanja dugova, brojnim ljekarnama prijete ovrhe.

Trenutno dugovi iznose više od 1,2 milijarde kuna, a ukupan dug države prema ljekarnama iznosi više od 2,2 milijarde kuna. Alarmantan je podatak da je samo u posljednja tri mjeseca dug povećao za novih 200 milijuna kuna, dok je istovremeno rok plaćanja prešao 270 dana.

U Komori tvrde kako je cjelokupni sustav pred slomom jer nelikvidnost nikad nije bila veća, a dobavljači su najavili kako razmišljaju o prodaji dugova poslovnim bankama, što bi ljekarnike dovelo u još teži položaj. Iako su u Vladi najavljivali uvođenje reda u sustav potrošnje lijekova, potrošnja je u prva tri mjeseca ove godine narasla za 7,81 posto, dok se broj propisanih recepata povećao za 12,73 posto. Zbog toga se mjesečno generira između 50 i 60 milijuna kuna novih dugova koje država ne može redovno servisirati.

Analitičari procjenjuju kako će uz postojeći tempo rasta dugova do rujna rok plaćanja prijeći kritičnu točku od 300 dana, a nakon toga se očekuju prve nestašice lijekova.

Vezane vijesti

Okrugli stol: Hrvatska previše troši na lijekove

Okrugli stol: Hrvatska previše troši na lijekove

Hrvatska na lijekove troši više nego što bi trebala s obzirom na rast bruto društvenog proizvoda (BDP), istaknuto je na današnjem okruglom stolu "Ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika