06.06.2007. / 16:20

Autor: Martina Zeković

SRBIJA

Premijer Srbije izrežirao hapšenje jednog od najtraženijih haaških optuženika

Izvori Dnevnog avaza tvrde da je Del Ponte zatražila hitnu smjenu Bulatovića. Unatoč njezinoj izjavi da je zadovoljna suradnjom sa Srbijom, izvori lista navode kako je Del Ponte istakla da još manje vjeruje srpskim vlastima nakon najnovijeg skandala te da je režirano hapšenje Tolimira samo nastavak Koštunicine politike tvrdoglavog odbijanja suradnje sa Hagom

Nakon što se saznalo da je srpski premijer Vojislav Koštunica režirao hapšenje bivšeg visokog oficira vojske bosanskih Srba Zdravka Tolimira u Beogradu, Svetko Kovač, prvi čovjek vojne obavještajne agencije Srbije, Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, i Rasim Ljajić, prvi čovjek Nacionalnog vijeća za suradnju Srbije sa Haaškim sudom, prekjučer su demonstrativno podnijeli ostavke na svoje dužnosti, objavio je Dnevni avaz. Ostavke su podnijeli u znak protesta jer ih je Koštunica obmanuo režiranjem hapšenja.

Prije dva dana, glavna tužiteljica Carla del Ponte prezentirala je Koštunici sve dokaze režiranog hapšenja Tolimira i zatražila objašnjenje, navodi Dnevni avaz. "Sam premijer djelovao je mirno i pokušao je sve negirati, dok su ljudi bliski Tadiću te i on sam bili nemalo iznenađeni. Susret sa Koštunicom izrodio se potom u žestoku svađu u kojoj su trojica srbijanskih zvaničnika demonstrativno dala ostavke, a predsjednik Srbije izvinio se glavnoj tužiteljici. Potom je Tadić zamolio svoje bliske saradnike - Vukčevića, Kovača i Ljajića da ostavke povuku jer bi time šteta po Srbiju bila samo veća, što su oni na kraju prihvatili", kazao je izvor "Avaza" blizak haaškom tužiteljstvu.

Beogradski mediji također tvrde da su šef državne sigurnosne agencije Srbije Rade Bulatović i premijer Vojislav Koštunica isplanirali kako u najvećoj tajnosti uhapsiti Tolimira i predati ga izaslanicima premijera RS Milorada Dodika u Republici Srpskoj. Dodik je bio uključen u plan, ali nije znao da o cijeloj režiji Tolimir ne zna ništa. Tolimir je pak dolazak u Sheveningen iskoristio da razotkrije cijelu režiju.

Izvori Dnevnog avaza tvrde da je Del Ponte zatražila hitnu smjenu Bulatovića. Unatoč njezinoj izjavi da je zadovoljna suradnjom sa Srbijom, izvori lista navode kako je Del Ponte u razgovoru sa Koštunicom istakla da još manje vjeruje srpskim vlastima nakon najnovijeg skandala te da je režirano hapšenje Tolimira samo nastavak Koštunicine politike tvrdoglavog odbijanja suradnje sa Hagom. Ona je navodno Koštunici postavila pitanje kakva je svrha formiranja Vijeća za nacionalnu sigurnost, tijela za koordinaciju rada agencija za provođenje zakonitosti kojim bi trebao rukovoditi Tadić, ako čak i predsjednika Srbije obmanjuju i od njega kriju informacije.

Del Ponte je u razgovoru, tvrde izvori bliski haaškom tužiteljstvu, izjavila da će Vijeću sigurnosti sljedećeg tjedna podnijeti negativno izvješće o SRbiji te da se nada da Europska komisija nakon ovakve prevare, neće odmrznuti pregovore sa Srbijom.

Komesar EU za proširenje Olli Rehn također se iznenadio informacijama o režiranom hapšenju Zdravka Tolimira, objavio je Dnevni avaz. Rehn je odmah zatražio objašnjenje od Tadića i rekao da je ovakvim razvojem događaja pod veliki znak pitanja stavljeno ranije najavljeno odmrzavanje SAA.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi kako je Zdravko Tolimir uhićen u Republici Srpskoj, a ne u Beogradu što su objavljivali neki srpski i bosanskohercegovački mediji. On je također demantirao da je njegovo uhićenje režirano. Prema njegovim riječima, Tolimir je lociran i, u suradnji s organima Srbije, uhićen na prostoru RS-a. "Informaciija o režiranom uhićenju pojavila se prvo u sarajevskim medijima, odakle se vodi hajka na mene i cijelu RS", kazao je Dodik.

Tolimir, koji je u vrijeme rata obavljao dužnost pomoćnika komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba VRS, optužen je za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Vezane vijesti

Srbijanski tužitelj čeka zdravicu s Carlom del Ponte

Srbijanski tužitelj čeka zdravicu s Carlom del Ponte

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da se nada kako će uskoro moći ispiti zdravicu s bivšom tužiteljicom ICTY-ja Carlom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika