06.06.2007. / 19:31

Autor: Martina Zeković

RIM

Oslobođena petorica optuženih za ubojstvo "Božjeg bankara"

Petorica optuženih za ubojstvo talijanskog bankara Roberta Calvija zvanog "Božji bankar" prije 25 godina, u srijedu su oslobođeni zbog nedovoljnih dokaza, odlučio je Rimski sud. Nadimak "Božji bankar" dobio je zbog bliskih veza s Vatikanom. Njegovo tijelo nađeno je 1982. kako visi s londonskog mosta Blackfriars, otežano ciglama, a u odijelu mu je nađeno 15.000 dolara.

Policija je prvo tvrdila da se radi o samoubojstvu no Calvijeva obitelj ustrajavala je na daljnjoj istrazi. Talijanski tužitelji su za ubojstvo Calvija na kraju optužili petoro osoba a kao naručitelja ubojstva naznačili Giuseppea "Pippa" Caloa, navodno mafijaškog blagajnika, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog drugog ubojstva.

Smatra se da je Calvi prao novac za mafiju pa je Calo naručio ubojstvo jer su mafijaški šefovi mislili da je Calvi prisvojio nešto novca, a plašili su se da će progovoriti tijekom skandala koji je izbio u vezi banke. Tužitelji su tražili kaznu doživotnog zatvora za četvoro optuženika a za optuženicu Manuelu Kleinzing, djevojku jednog od optuženika, ocijenili su da treba biti oslobođena zbog nedostatka dokaza.

Calvi je bio čelni čovjek talijanske Banco Ambrosiano. Nakon što je slučaj prvo ocijenjen kao samoubojstvo, 2003. ponovno je otvoren kao istraga o ubojstvu. Forenzičar Jeff Katz, kojeg je unajmio Calvijev sin Carlo, utvrdio je da se Calvi nije sam ubio nego je njegovo tijelo doneseno na most. Katz vjeruje da je motiv ubojstva bio to što je Calvi zaprijetio da će odati svoje moćne klijente ako dopuste da ode u zatvor zbog stečaja njegove banke.

"Kome je Calvi mogao najviše naštetiti 1982. godine? Politički je establishment mogao najviše izgubiti zbog isplata koje su im korporacije ilegalno uplaćivale", smatra Katz, a objavila je agencija Reuters.

Vezane vijesti

Tisuće na skupu u Rimu protiv Berlusconijeve vlade

Tisuće na skupu u Rimu protiv Berlusconijeve vlade

Više desetaka tisuća ljudi okupilo su se u subotu na rimskom trgu San Giovanniju kako bi na prosvjednom skupu u organizaciji oporbene Demokratske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika