07.06.2007. / 12:35

Autor: Nina Tomljanović

REGIONALNA KONFERENCIJA

Predsjednik Mesić ističe važnost kulturne raznolikosti

''Na prostorima jugoistoka Europe kultura, a posebice kulturne raznolikosti, prečesto su zlorabljene za širenje netolerancije'', rekao je predsjednik Mesić

Na regionalnoj konferenciji "Kulturna raznolikost most između kulturnog nasljeđa i kulture budućnosti" koja se održava u Bukureštu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kazao je kako Hrvatska vrlo dobro razumije važnost kulturne raznolikosti kao i važnost da se ona sačuva jer je to preduvjet očuvanja cjelokupnog naslijeđa epoha i generacija.

Kultura, koja je jedan od ključnih elemenata za definiranje kulturnih identiteta, "nerijetko je zloupotrebljavana za podizanje zidova, a ne mostova među kulturama, ne kao kamen-temeljac na kojemu treba graditi interkulturni dijalog, razumijevanje i suradnju", kazao je Mesić na plenarnoj sjednici te je dodao ''Na prostorima jugoistoka Europe kultura, a posebice kulturne raznolikosti, prečesto su zlorabljene za širenje netolerancije''.

Promicanje i zaštita kulturne raznolikosti, nastavio je Mesić, temeljna su načela ugrađena u hrvatsku kulturnu politiku. RH je četvrta u svijetu ratificirala Konvenciju za zaštitu i promicanje raznolikosti kulturnih izričaja.

"Hrvatska danas i na području kulture potiče suradnju u regiji, a sve s ciljem izgradnje porušenih mostova i uspostavljanja trajnog mira i stabilnosti ovih prostora".

Podsjetivši da se posljednjih godina često može čuti da je Europa umorna od integriranja, Mesić je rekao da se Europljani boje ne samo gubitka ekonomske sigurnosti, nego i identiteta jer su zabrinuti zbog brzine promjena i onoga što nosi globalizacija.

"Svjesne su toga i europske institucije, koje sve snažnije naglašavaju ulogu kulture, stavljajući je u središte europskog projekta. To potvrđuju i dokumenti Europske komisije, koji ističu da upravo kultura 'može udahnuti humaniju dimenziju projektu europskih integracija'", rekao je.

Kulturu budućnosti, izraženu u kulturnoj raznolikosti, nosit će i graditi mladi naraštaji koji već danas sudjeluju u interkulturnoj komunikaciji.

"Ako prihvatimo činjenicu da novi naraštaji doista žive i komuniciraju na potpuno nov način koji ih ne ograničava niti definira prema porijeklu ili zemlji, već prema zajedničkim interesima i afinitetima za novim znanjima i spoznajama, tada ćemo shvatiti da su kultura mladih, digitalna kultura i nove tehnologije trenutno najkonkretniji most - između kulturnog nasljeđa i kulture budućnosti", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika