07.06.2007. / 13:07

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

Dolazi Čačić

„Jedan čovjek čini razliku“ – ova parola koja se nalazi na dnu naslovnice knjige „Čačić – Ostvarenja“, može se uzeti i kao moto s kojim Varaždinski župan ulazi u posljednju fazu predizborne kampanje. Ovdje je manje riječ o knjizi koja će biti puštena na tržište 12. lipnja, a puno više o političkoj činjenici koja će po svemu sudeći, snažno utjecati na rezultate parlamentarnih izbora. Radimir Čačić sada ulazi u kampanju za premijera i biti će zanimljivo gledati – hoće li, odnosno u kolikoj mjeri – pomrsiti račune Ivi Sanaderu i Ljubi Jurčiću, odnosno, HDZ-u i SDP-u.

Takav scenarij nije nimalo nerealan. Prvenstveno zato jer su posljednjih mjeseci mediji bili fokusirani na SDP, i u manjoj mjeri Sanderove premijerske aktivnosti. Za to vrijeme, HNS je bio marginaliziran, međutim i u takvim okolnostima, narodnjaci su uspjeli zadržati potporu 10-12 posto birača. Premalo za pobjedu, ali dovoljno kao bazu za rast na željenih 15-postotnu potporu, koja osigurava 25 zastupničkih mandata.

Kudikamo važnijim mogao bi se pokazati novi zamah Čačićeve personalizirane kampanje. Postalo je očito kako više nema smisla čekati jer zaostatak za vodećima postaje prevelik. Posebno za političara kakav je Čačić, koji će se zadovoljiti samo s premijerskom pozicijom u budućoj vladi. To ne znači da neće pristati i na nešto drugo, ali svako mjesto ispod predsjednika vlade, teško može osigurati provedbu njegove razvojne strategije.

Može se o Varaždinskom županu misliti sve i svašta, ali on je bez konkurencije najinventivniji dužnosnik u državi. U prošlosti je osmislio POS i autocestu Zagreb-Split, a sada u svojoj županiji razvija niz kvalitetnih poduzetničkih programa. Kazati kako je Čačić agilan i inovativan nije kompliment već potvrda faktičnog stanja. Podjednako tako, on je u istupima bahat, povremeno pretenciozan i teško razumljiv svima koji nisu ekonomski obrazovani, no izgleda da se u tom segmentu ne namjerava mijenjati, koliko god predstavlja opterećenje.

Ali kada sam nedavno razgovarao s Jeffreyem Sachsom, jednim od vodećih svjetskih ekonomskih stručnjaka, njegove ideje kako nacionalni dohodak u Hrvatskoj povećati na 20.000 dolara po stanovniku, uvlas se poklapaju s Čačićevim. Formula je jednostavna: ulaganje u obrazovanje, financijsko tržište i poduzetničke projekte, od turizma do željeznica, slobodnih zona ili javno-privatnog partnerstva. Realizacija ovih ideja jamči razvojni skok od 8 posto godišnje, a takve rezultate imala je Irska u godinama kada se iz zaostale konzervativne državice, preobrazila u jedno od vodećih svjetskih gospodarstava.

Irci su sve to postigli u samo jednom desetljeću, i premda je glupo uspoređivati se sa drugim zemljama, nema razloga da i Hrvatska ne napravi sličan skok. Resursi već postoje, ali treba znanje kao i hrabrost kako bi se ograničila neka sindikalna prava koja zaustavljaju mogući razvoj. Čačićevim ulaskom u završnicu izborne kampanje ovakve ideje i planovi o brzom ekonomskom rastu, sasvim sigurno dobivaju na težini.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika