07.06.2007. / 18:29

Autor: Nina Tomljanović

LIJEK ZA OBOLJELE OD HIV-a

Roche povlači lijek Viracept iz prometa

U Hrvatskoj do sada nije bilo prijava o neugodnom mirisu lijeka koje bi upućivale na potencijalno onečišćenje. Viracept je u Hrvatskoj dostupan u tabletama, a filmom obložene tablete nisu niti dostupne na našem tržištu

Farmaceutska tvrtka Hoffmann-La Roche, sa sjedištem u Baselu, odlučila je u dogovoru i suradnji s europskim javnozdravstvenim vlastima (EMEA I Swissmedic), povući s europskog tržišta svu količinu Viracept-a, lijeka za liječenje oboljelih od HIV-a.

Roche je, naime, primio nekoliko prijava o neobičnom mirisu filmom obloženih tableta. Detaljnom analizom uzoraka lijeka koji je imao neobičan miris utvrđeno je onečišćenje kemijskom tvari (etilni ester metan-sulfonske kiseline) iznad dozvoljene razine. Roche je u interesu zaštite bolesnika odlučio povući sve serije navedenog proizvoda u Europi i još nekim regijama u svijetu, osim u Americi, Kanadi i Japanu gdje ne postoji sumnja u onečišćenje. Ispitivanje uzroka onečišćenja je u tijeku.

U Hrvatskoj do sada nije bilo prijava o neugodnom mirisu lijeka koje bi upućivale na potencijalno onečišćenje. Viracept je u Hrvatskoj dostupan u tabletama, a filmom obložene tablete nisu niti dostupne na našem tržištu.

Roche Hrvatska je u skladu s odlukom središnjice, odmah pokrenula postupak povlačenja lijeka iz prometa, te o tome obavijestila nadležno tijelo, Agenciju za lijekove i medicinske proizvode. Ovim lijekom u Hrvatskoj se liječi mala skupina bolesnika, njih tridesetak.

Vezane vijesti

Turkish Airlines se povlači iz BH Airlinesa

Turkish Airlines se povlači iz BH Airlinesa

Turski zračni prijevoznik Turkish Airlines povlači se iz partnerstva s bosanskohercegovačkom zrakoplovnom tvrtkom BH Airlines u kojoj je imao 49… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika