08.06.2007. / 09:56

Autor: Martina Zeković

MAKEDONIJA

Sobranje protiv izglasavanja nepovjerenja makedonskoj vladi

Unatoč zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja makedonskoj vladi koji je pokrenuo Socijaldemokratski savez, od 120 zastupnika u Sobranju, 65 ih je glasalo protiv izglasavanja nepovjerenja, 43 za, a 12 parlamentaraca nije prisustvovalo glasovanju.

Socijaldemokratski savez Makedonije pokrenuo je pitanje nepovjerenja iz razloga što, kako smatraju, koalicijska vlada premijera Nikole Gruevskog nije uspjela oživjeti gospodarstvo, a prošli je tjedan popustila zahtjevima opozicijske albanske Demokratske unije za integraciju da svaki zakon u parlamentu mora dobiti posebnu podršku većine zastupnika koji u Sobranju predstavljaju albansku manjinu. DUI je zauzvrat prekinuo četveromjesečni bojkot rada parlamenta, a socijaldemokrati su zamjerili takve vladine ustupke, te su čak tvrdili kako se radi o tajnom sporazumu između vlade i opozicijske albanske stranke. Gruevski je pak reagirao kako je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja bio "legitiman, ali je došao u krivom trenutku", kada se Makedonija natječe za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. On je također negirao postojanje bilo kakvog tajnog sporazuma s DUI.

"Makedonija je sada u fazi kada više nego ikada treba pokazati zrelost i dostojanstvo. Za dva dana sastat ćemo se u Tirani s američkim predsjednikom i nadamo se da će makedonski napori biti prepoznati te da će ova zemlja dobiti poziv da se priključi NATO-u iduće godine", kazao je Gruevski, koji je na premijersko mjesto došao prije 11 mjeseci.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika