08.06.2007. / 17:20

Autor: Martina Zeković, Marko Biočina

HRVATSKO PRAVOSUĐE

Antun Petrović: "Neka svatko sam prosudi ima li previše sudaca"

"Mi smo samo naveli podatke o tome koliko je sudaca u Hrvatskoj, koliko se troši na pravosuđe i koliko ima predmeta, a kako će to netko protumačiti, ovisi o pojedincu. Nikada nismo rekli da u Hrvatskoj ima previše sudaca", kazao je za Nacional.hr predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala Hrvatske Zorislav Antun Petrović reagirajući na tvrdnje medija da je udruga objavila kako u Hrvatskoj ima previše sudaca.

Naime, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin izjavio je za jedan dnevni list da se statistički podaci ne smiju uspoređivati na način na koji je to učinio Transparency International. Oko 1500 sudaca (ne uključujući prekršajne suce i predmete) vodi 2,6 milijuna predmeta godišnje. To znači da svaki sudac u jednoj godini radi na oko 1800 predmeta, kazao je Hrvatin. Usporedi li se naše sudstvo s finskim, obzirom da Finska ima tek nešto više stanovnika od Hrvatske (5,2 milijuna), finski sudovi na kojima radi 875 sudaca godišnje riješe više od 130.000 predmeta. Hrvatski pak sudovi sa 1900 sudaca, godišnje riješe preko 1,8 milijuna predmeta.


Općinski sud u Zagrebu godišnje donese 90.000 odluka, dok u Finskoj svi prvostupanjski sudovi toliko odrade godišnje. I u Finskoj i u Hrvatskoj ima oko 85.000 prvostupanjskih kaznenih postupka, ali je u Finskoj čak trećina slučajeva vožnje u pijanstvu ili pod utjecajem narkotika što su laki slučajevi za suce.

Što se tiče Vrhovnog suda, u Latviji taj sud ima 18 sudaca u građanskom i 18 u kaznenom sudovanju, a godišnje riješe 1400 predmeta. Hrvatski Vrhovni sud sa svojih 40 sudaca godišnje riješi 7000 predmeta, dok finski Vrhovni sud mora odlučivati u samo 10 posto predmeta o žalbama. To znači da od ukupno zaprimljenih 3000 prijedloga, finski suci Vrhovnog suda riješe godišnje 300 predmeta što im daje mogućnost da raspravljaju o ključnim pravnim problemima i usmjeravaju sudsku praksu te nisu zatrpani rješavanjem stalnih spisa.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika