08.06.2007. / 16:37

Autor: Marko Biočina

AFERA ŠPIJUNSKI LETOVI

Poljska i Rumunjska odbacile optužbe o tajnim zatvorima

Rumunjske i poljske vlasti odbacile su optužbe Vijeća Europe o organiziranju tajnih zatvora na njihovu teritoriju kao "neutemeljene".  Europska komisija pozvala je te dvije zemlje da provedu hitne nepristrane istrage i utvrde odgovornost.

"Nije bilo tajnih baza u Poljskoj", izjavio je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Robert Szaniawski za poljsku agenciju PAP. Rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je priopćenje u kojem stoji da "ovo izvješće, kao ni prethodno ne donosi nijedan dokaz koji potvrđuje optužbe, osim 'neidentificiranih izvora' čiju je vjerodostojnost nemoguće potvrditi".

Senator Norica Nikolai kazao je da izvješće donosi samo "improvizacije" i "neugodne spekulacije". Sergiu Medar, bivši savjetnik predsjednika Traiana Basescua, kojega istraga Vijeća Europe tereti da je znao za zatvore uspostavljene u rumunjskoj vojnoj zoni na Crnome moru, također je odbacio navode.

Glavni tajnik rumunjske oporbene stranke socijalista Titus Corlatean, zatražio je da vlasti njegove zemlje provedu istragu kako bi odbacile "teške optužbe" koje bi mogle "ozbiljno naštetiti" zemlji.

U Bruxellesu su optužbe iz Vijeća Europe ocjenjene "vrlo teškima" te će "analizirati izvješće" prije bilo kakvih političkih ili pravnih odluka.

Naime, posebni izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty optužio je SAD i NATO za sklapanje tajnog sporazuma koji je Amerikancima dopustio držanje osoba osumnjičenih terorista u tajnim zatvorima u Poljskoj i Rumunjskoj. Marty je švicarski senator kojeg je Vijeće Europe zadužilo za istragu tajnih letova koje su američki agenti organizirali po Europi.

Zatvore je uspostavljala CIA, a najveći broj njih se nalazio u Poljskoj i Rumunjskoj u periodu između 2003. i 2005. godine. a u dogovoru s predsjednicima dviju zemalja, otkriva Marty u izvješću.

"Imamo jasne i iscrpne potvrde iz naših vlastitih izvora, od američkih obavještajnih službi i od rečenih zemalja, da su te dvije zemlje imale tajne pritvoreničke centre prema posebnom programu CIA-e koji je američka administracija uspostavila nakon atentata 11. rujna 2001., sa zadaćom da se 'ubiju, uhvate i pritvore' osumnjičeni za terorizam i to osobe 'visoke vrijednosti", piše u izvješću koje inkriminira i visoke poljske i rumunjske dužnosnike. Tako se tvrdi da je tadašnji poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski „znao i odobrio“ ulogu svoje zemlje u ovim akcijama.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika