10.06.2007. / 10:20

Autor: Martina Zeković

INTERVJU

Jamiroquai: "Volio bih se uskoro oženiti"

Nakon više od 15 godina glazbene karijere, šest studijskih albuma i tri objavljene kompilacije, frontmen grupe Jamiroquai Jay Kay, početkom ove godine najavio je svoj odlazak iz glazbene industrije. Izlaskom njegovog posljednjeg best of albuma nazvanog "High Times: Singles 1992-2006", mnogi su se pitali je li to stvarno posljednje što se može očekivati od ovog kontroverznog pjevača i koji su njegovi razlozi odlaska sa glazbene scene. Iako je njegovo povlačenje sa odmah demantirano na službenoj stranici benda, u medijima su se i dalje pojavljivale Jayeve izjave o tome kako je izgubio inspiraciju i kako se već neko vrijeme osjeća nezadovoljnim te da mu je već sve skupa dosadilo. Jednom je čak izjavio kako samo želi letjeti svojim helikopterom i pronaći pravu osobu s kojom bi osnovao obitelj. U ekskluzivnom intervjuu Jay Kay objašnjava koji su razlozi njegova zasićenja, ali i najavljuje kako se na duge staze ne namjerava povući iz glazbenih voda.

Kako ste birali pjesme za Best of album? Je li kriterij bio komercijalnost pjesama ili sentimentalnost?

- Naravno da sam birao najveće hitove, ali sam isto tako na album želio staviti i pjesme za koje sam posebno vezan, a to su moji rani radovi kao "Emergency on Planet Earth" i "Space Cowboy", ali i "High Times", po kojoj je album dobio ime. Tu su još i pjesme Runaway i Radio, a napravili smo i DVD sa spotovima svih singlova koje smo ikad imali.

Puno se pričalo o tome da ste best of album objavili zbog obveza prema ugovoru sa Sony records. Je li to točno?

- Ne zbog obveza, ali bilo je nekih stvari iz ugovora koje su utjecale na vrijeme izdavanja albuma. To je bio samo jedan od razloga izdvanja kompilacije, što se događa kod svakog benda koji izdaje kompilaciju.

Nedavno ste dizajnirali vrlo uspješnu kolekciju "YK for Hugo".
- To je zapravo došlo nekako prirodno. Često sam nosio Hugo odjeću i uspio upoznati neke ljude koji tamo rade. Jedan dan glavni dizajner pitao me da li bih želio surađivati s njima. Učinilo mi se zanimljivo raditi nešto izvan glazbe, a moda me oduvijek zanimala. Iako nisam bio uključen u sva crtanja, čitavo sam vrijeme bio angažiran oko promjene skica, predlagao sam krojeve i tkanine i određene tipove odjeće.

Koji auto vozite?
- Moj vozni park sastoji se od 14 automobila, od Ferrarija do Rolls Royce Phantona. Imam i Mercedes G wagon i Audi RS4. Ipak, Ferrari zauzima posebno mjesto u mom srcu jer njih ima samo nekoliko stotina na svijetu.

Jednom ste rekli da u vezi tražite osobu koja će se brinuti za vas i na koju ćete moći računati. Da li vam vaša slava otežava pronalaženje čvrste i sikrene veze?
- Svatko od nas, pa tako i ja želimo naći ljubav svog života. U mom poslu to je ipak malo teže, volio bih se uskoro oženiti i imati obitelj, a do tada ću se zabavljati putem.

U intervjuu za Sydney Morning Herald, izjavili ste da ćete svoj sljedeći album objaviti na internetu, a cijena će mu biti samo 5 dolara. Jeste li to stvarno mislili?
- Rekao sam to iz zezancije, ali jednim dijelom bilo je i ozbiljno. Razni su načini stvaranja muzike i njetinog objavljivanja. To je nešto što ću u budućnosti morati proučiti.

Također ste izjavili da ćete letjeti oko svijeta u letjelici brzine svjetlosti. Je li vam se taj plan ostvario?
- Imam podužu listu stvari koje jednog dana želim učiniti. Za sada učim kako upravljati helikopterom i uskoro ću dobit dozvolu za to, a onda, tko zna ....

Koje su vam želje i snovi ostali neostvareni?
- Još uvijek težim tome da napravim savršenu pjesmu. To je razlog zašto svaki umjetnik ide dalje.

Što biste sljedeće željeli učiniti, u glazbenom smislu? Uzimate li pauzu? Jeste li ostali bez inspiracije?
- Volio bih se odmoriti, ali nikada predugo. Trenutno osjećam kao da ispred sebe imam prazno slikarsko platno, a to je inspirirajuće.

Počeli ste sa acid jazzom. Što se s time sada dogodilo?
- Ne znam, ali znam da sam im zaradio mnogo novca.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika