11.06.2007. / 13:26

Autor: Marijana Zrinjski

IZBORI U FRANCUSKOJ

Sarkozy opet pobijedio ljevicu

Prema zadnjim rezultatima prvog kruga parlamentarnih izbora u nedjelju, desni centar (UMP) francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja dobio je većinu glasova, točnije 39,54 posto. Ako se ovakvi rezultati nastave u drugom izbornom krugu 17. lipnja, Sarkozy će bez većih prepreka moći ostvarivati društvene i gospodarske reforme kroz parlament u kojem neće biti stvarne oporbe.

Najjača oporbena Stranka socijalista (PS) dobila je 24,73 posto, a Demokratski pokret (MoDem, centar) 16 posto glasova.

I desnica i ljevica već danas krenule su u kampanju za drugi izborni krug; desnica, kako tvrde analitičari, da zadrži rezultate, a ljevica da spriječi veću štetu, odnosno da osvoji dovoljan broj glasova kako bi imala snagu odlučivanja u budućoj Nacionalnoj skupštini.

"Republika mora imati protuuteg", kazala je zabrinuto socijalistkinja Segolene Royal te najavila razgovor s čelnikom stranke centra Francoisom Bayrouom, koja bi zbog slabog rezultata mogla imati samo četiri zastupnička mjesta. Bivša predsjednička kandidatkinja nada se kako će Bayroum na njezin zahtjev, pozvati svoje birače da u drugome krugu podrže socijaliste.

Inače, na ove parlamentarne izbore izbori izišlo je samo oko 40 posto građana što se u tamošnjim medijima tumači zamorom nakon predsjedničkih izbora u svibnju.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika