11.06.2007. / 13:51

Autor: Marijana Zrinjski

SARAJEVO

Srebreničani ne žele biti dio Republike Srpske

Preko dvije tisuće ljudi okupilo se u ponedjeljak na prosvjednom skupu pod sloganom «Srebrenica- pravda za sve» u centru Sarajeva kako bi podržali zahtjeve za odcjepljenje Srebrenice od Republike Srpske. Organizatori prosvjeda, članovi Inicijativnog odbora za posebni status Srebrenice, prije mjesec dana napustili su grad i od tada, u šatorskom naselju u Sarajevu, čekaju da netko reagira na njihove zahtjeve.

"Danas smo ovdje da bismo ispravili nepravdu učinjenu u Daytonu", kazao je na prosvjedu načelnik općine Srebrenica Abdurahman Malkić te dodao kako su tvorci Daytona priznali svoje pogreške, no nisu učinili ništa da ih isprave.

Sudionicima sarajevskog okupljanja obratili su se predstavnici udruga koje okupljaju obitelji poginulih i nestalih Bošnjaka ističući da ne žele biti pod vlašću onih koji su i odgovorni za genocid i smrt njihovih najmilijih. Munira Subašić iz udruge Majke enklava Srebrenica i Žepa najavila je da će svi Bošnjaci napustiti Srebrenicu ne udovolji li se njihovim zahtjevima.

Zastupnici Stranke za BiH (SBiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu BiH prošlog su tjedna uputili u proceduru amandman na Ustav BiH kojim se definira posebni status Srebrenice no srpski su zastupnici najavili da se s tim nikada neće suglasiti. Najavili su i bojkot rada Parlamenta BiH nastave li bošnjački zastupnici inzistirati na tom prijedlogu.

Izdvajanje Srebrenice iz sastava RS ne podupiru ni predstavnici međunarodne zajednice u BiH a Ured Visokog predstavnika (OHR) ranije je upozorio kako bi izdvajanje te općine predstavljalo kršenje Ustava BiH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika