Objavljeno u Nacionalu br. 604, 2007-06-12

Autor: Robert Bajruši

DIPLOMATSKA BIOGRAFIJA ŠEFA SDP-a

10 diplomatskih godina novog vođe ljevice

NACIONAL DONOSI dosad nepoznate detalje iz diplomatske karijere Zorana Milanovića, koja je započela za vrijeme Tuđmanove vlasti 1993. a završila deset godina kasnije dolaskom Sanadera na čelo vlade

Predsjednik SDP-a bio je dobar diplomat: da se nije odlučio za politiku, mogao je ostvariti značajnu karijeru, smatraju neki diplomati u ZagrebuPredsjednik SDP-a bio je dobar diplomat: da se nije odlučio za politiku, mogao je ostvariti značajnu karijeru, smatraju neki diplomati u Zagrebu“Zoran Milanović je bio dobar diplomat i da se nije odlučio za politiku, mogao je ostvariti značajnu karijeru“, sukus je razmišljanja nekoliko poznatih diplomata o novom predsjedniku Socijaldemokratske partije Hrvatske. Na taj su način demantirali prošlotjednu izjavu Ive Sanadera o svom glavnom političkom konkurentu. Premijer je o šefu socijaldemokrata rekao dvije rečenice, ali dovoljno snažne da se vidi kako omalovažava njegovu karijeru.

“Ne mogu o njemu ništa više reći jer, za razliku od drugih koji su postali ministri, veleposlanici i saborski zastupnici, on se u Ministarstvu vanjskih poslova nije dokazao. Sad je dobio novu šansu da se dokaže”, izjavio je Sanader. Milanović nije ostao dužan i odgovorio je kako je Sanader bio politički komesar u diplomaciji, koga je Ministarstvo poslalo šest mjeseci u London da nauči pristojno govoriti engleski.

MILANOVIĆEVI ŠEFOVI 90-ih, ministar Mate Granić i njegov pomoćnik Ivo Sanader, danas o Milanoviću imaju oprečna mišljenja; na slici s Wolfgangom SchüsselomMILANOVIĆEVI ŠEFOVI 90-ih, ministar Mate Granić i njegov pomoćnik Ivo Sanader, danas o Milanoviću imaju oprečna mišljenja; na slici s Wolfgangom SchüsselomPosebno je zanimljivo da je Sanader početkom 1993. držao pozdravne govore novim diplomatima, koji su netom primljeni u Ministarstvo vanjskih poslova. Među njima je bio i Zoran Milanović. Premda su idućih godina obojica obavljali diplomatske kontakte, relativno su se rijetko susretali. Sve do 2000. Sanader je kao dio HDZ-ova establishmenta bio u dominantom položaju, a onda se sve promijenilo. Vlast je preuzela koalicijska vlada i s vremenom je Milanović postao pomoćnik ministra. Kad je 2003. Sanader postao premijer, Milanović je dao otkaz i postao jedan od najbližih suradnika Ivice Račana, a prije deset dana i predsjednik SDP-a. U tom kontekstu postoji velik interes za rekapitulaciju njegove diplomatske karijere koja je trajala preko 10 godina. Milanović je diplomatsku karijeru započeo početkom 1993. u Odjelu za međunarodne pravne poslove, gdje mu je prvi šef bio Stanko Nick, kasniji ravnatelj Diplomatske akademije. Osim Nicka, nadređeni su mu i Jakša Muljačić i Ljerka Alajbeg. Bio je zadužen za pitanja međunarodne sigurnosti i kontrole naoružanja. U najkraćim crtama, riječ je o pisanju ekspertiza i mišljenja i Milanović je radio na dokumentima poput Ugovora o zabrani nuklearnog i kemijskog oružja. U to vrijeme počeo je puno putovati i u relativno kratkom roku sudjelovao je na sastancima u New Yorku, Haagu i Ženevi. Nastavio se profesionalno educirati i u Ženevi je završio UN-ovu akademiju međunarodne sigurnosti i kontrole naoružanja.


Upravo tijekom jednog sastanka u Ženevi 1994. dobio je obavijest da u sklopu misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) hitno mora otputovati u Nagorno Karabah, separatističku pokrajinu u Azerbejdžanu s armenskom većinom. Prva stanica na putu bila je austrijska vojarna Stockerau, poznato vojno vježbalište nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Ondje je prespavao na slamarici, a idući dan samoinicijativno otputovao u Zagreb kako bi na licu mjesta doznao kakvi su mu zadaci. Upute je dobio od generala Antuna Tusa, i onda je ponovno preko Austrije krenuo u ratnu regiju. U međuvremenu je upoznao i svoje nove kolege, brigadnog generala iz Austrije i brigadira iz Turske, a kao najgori dio avanture pamti let rasklimanim avionom zaostalim iz SSSR-a kojim je upravljao azerski pilot.

Nagorno Karabah je enklava u Azerbejdžanu koju su osvojili Armenci i protjerali tamošnje Azere. Hrvat, Austrijanac i Turčin susreli su se s tamošnjim političarima, a onda 45 dana obilazili ratno područje i prikupljali informacije o situaciji na terenu. "Sjećam se kako smo jednom zabunom ušli u minsko polje ili druženja sa seljacima koji su nas ponudili lokalnim specijalitetom, mješavinom mlijeka i vode u kojoj je prije toga skuhana ovčetina", priča Milanović.

Iz Nagorno Karabaha vra­tio se u Zagreb. Potom je prešao u Upravu za multilateralu koju je vodio Ivan Šimonović, koji ga je i doveo u Ministarstvo vanjskih poslova.

IVAN ŠIMONOVIĆ doveo je Milanovića u MVPIVAN ŠIMONOVIĆ doveo je Milanovića u MVPŠimonović je vjerojatno krucijalna osoba u Milanovićevoj diplomatskoj karijeri. S položaja profesora na zagrebačkom Pravnom fakultetu došao je na mjesto pomoćnika tadašnjeg šefa diplomacije Zdenka Škrabala. Ministarstvo vanjskih poslova tek se stvaralo i oskudijevako je kadrovima, posebno u pravnim pitanjima. Zato je Šimonović odlučio zatražiti pomoć na Sveučilištu i na Pravnom fakultetu dobio podatke o studentima koji su diplomirali s najboljim prosjekom ocjena. Svima im je u pisanom obliku čestitao i pozvao ih na testiranje za rad u diplomatskoj službi. Na popisu najboljih bio je i Zoran Milanović, kojega Škrabalov pomoćnik dotad nije poznavao. “Nakon obavljenog testiranja s kandidatima sam obavio stručni dio razgovora, dok je završnio dio u kojem su formalno obaviješteni kako su primljeni bio u ingerenciji Ive Sanadera. Milanović se već tada u pozitivnom smislu pokazao kao vrlo nadobudan i sjećam se da je govorio kako će raditi važne stvari u diplomaciji. Uskoro se vidjelo da je optimizam bio osnovan jer se pokazao jednim od naših najboljih diplomata, o čemu mogu svjedočiti jer sam mu bio šef. Bio je multilateralni diplomat, a posebno su ga zanimali NATO i razoružanje“, opisuje sastanak i kasnije događaje Ivan Šimonović.

Suradnja je nastavljena i nakon 3. siječnja 2000., kad je na vlast došla vlada Ivice Račana. Šimonović se vratio iz New Yorka, gdje je bio predstavnik pri UN-u, a u Zagrebu ga je dočekao Milanović, koji je 2002. imenovan pomoćnikom Tonina Picule. Bio je zadužen za sigurnosna pitanja, međunarodne integracije i NATO. “To je elitna uprava u diplomaciji i on ju je također dobro vodio“, smatra Šimonović.

Prošle su tri i pol godine otkako se Milanović zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova i onda je potkraj siječnja 1996. dobio poziv od Janka Vranyczanyja-Dobrinovića da se priključi misiji pri NATO-u. U Bruxellesu je počeo raditi 15. rujna 1996. Najprije je bio prvi tajnik, a poslije je prošao dodatna testiranja, nakon čega je promoviran u status savjetnika. Milanović odlazak u Belgiju ocjenjuje kao jedan od najvažnijih trenutaka u karijeri. “Uvjeti i ambijent u kojima sam se našao bili su odlični. Osim toga, financijska potpora flamanske vlade omogućila mi je dodatno usavršavanje u struci i upisao sam postdiplomski studij europskog korporativnog prava. Ujutro sam studirao, a onda odlazio na posao, ali stekao sam odličnu naobrazbu jer su moji predavači bili članovi Europske komisije, suci Međunarodnog suda i profesori vrhunskih zapadnoeuropskih sveučilišta“, rekapitulirao je Milanović taj dio svoje karijere. Ali u profesionalnom smislu, ustvrdio je za Nacional, tri godine provedene u Bruxellesu nisu bile pretjerano ugodne. Tuđmanova politika, koja je de facto bila usmjerena na podjelu Bosne i Hercegovine dovela je Hrvatsku u poluizolaciju. U takvim okolnostima djelovanje diplomacije bilo je vrlo ograničeno. Osjetio je to i Milanović koji je prilikom susreta sa stranim diplomatima redovito morao braniti politiku koju svi na Zapadu osuđuju. On u to vrijeme nije vodio susrete na visokoj razini nego se najčešće radilo o kontaktima sa službenicima ambasada i veleposlanicima.

DIPLOMAC Zoran Milanović s današnjom suprugom Sanjom nakon promocije na Pravnom fakultetu 1992.; nekoliko mjeseci kasnije pozvan je u MVP DIPLOMAC Zoran Milanović s današnjom suprugom Sanjom nakon promocije na Pravnom fakultetu 1992.; nekoliko mjeseci kasnije pozvan je u MVP Ipak je i u tim situacijma uspio upoznati pojedine kadrove, koji su danas važne osobe američke administracije. U razgovoru za Nacional kao najdojmljivije istaknuo je susrete s Victorijom Nuland, današnjom veleposlanicom SAD-a pri NATO-u, te Kurtom Valkerom, svojim vršnjakom koji je u Bushovoj administraciji član Vijeća za nacionalnu sigurnost.
Jedan drugi diplomat prisjeća se tog razdoblja i kaže da su hrvatski predstavnici nailazili na zid. Susreti bi redovito počinjali izjavama kako Hrvatska poštuje ljudska prava i suverenitet susjeda, i kako zaslužuje poziv u Partnerstvo za mir. Odgovori zapadnih diplomata i predstavnika NATO-a redovito su glasili: “Nažalost, dok se u Hrvatskoj ne promijene političke prilike, to neće biti moguće.“ Čak je i na službenim sastancima visoke diplomatske razine bilo neugodnih situacija, poput susreta službenog hrvatskog izaslanstva i Javiera Solane, tadašnjeg glavnog tajnika NATO-a. Hrvatski dužnosnici pokušavali su braniti Tuđmanovu politiku prema BiH, na što ih je Solana prekinuo usred rečenice i viknuo: “Lažete!“ Nitko mu se nije usprotivio. Milanović kaže da mu je bilo teško balansirati između osobnih stajališta i obveze branjenja državne politike, a u neku ruku spasio ga je završetak mandata i povratak u Zagreb.

U travnju 1999. dogovorio se s Vladimirom Drobnjakom kako će nakon isteka mandata u Bruxellesu u Ministarstvu vanjskih poslova postati novi načelnik Odjela za međunarodnu sigurnost i NATO. U Zagreb se vratio u prosincu, a prvi radni dan na novoj funkciji u sjedištu diplomacije na Zrinjevcu bio mu je 4. siječnja 2000. Prethodne večeri objavljeni su prvi rezultati parlamentarnih izbora na kojima je HDZ hametice poražen i na vlast je došla višestranačka koalicija predvođena Ivicom Račanom. Nekoliko dana prije, dok je bio na godišnjem odmoru, Milanović je ušao u gradsko sjedište socijaldemokrata i pristupio SDP-u. Sada je na vlasti bila njegova stranka, a novi ministar vanjskih poslova postao je Tonino Picula.
Milanović je ubrzo postao i koordinator za NATO i danas kao veliki doseg tadašnje vlade ističe podatak da je Hrvatska već u svibnju 2000. postala članica Partnerstva za mir. Predsjednik SDP-a tvrdi da nije napredovao zahvaljujući članstvu u Račanovoj stranci, a kao argument navodi kako je zadržao “isti rang i plaću“. Godine 2003. promoviran je u pomoćnika ministra vanjskih poslova i na toj funkciji ostao je do primopredaje vlasti. Pritom treba reći kako s Piculom nikada nije bio jako blizak, uglavnom su njihovi odnosi bili korektni i to je sve. Ali za razliku od nekih drugih dužnosnika i veleposlanika koji su nakon dolaska HDZ-a kuloarski često ogovarali Tonina Piculu, Milanović to doista nije činio. Jedna od negovih glavnih osobina upravo je suzdržanst od takvog oblika neformalne komunikacije, inače redovitog među hrvatskim političarima.
O Milanoviću je za Nacional izjavu dao i Mate Granić, koji je bio sedam godina ministar vanjskih poslova i u tom razdoblju ga je dobro upoznao. Sjeća se kako je zaslužio nekoliko profesionalnih unapređenja, a premda su njih dvojica rijetko kontaktirali, ocjene o Milanoviću koje je davao Zoran Pičuljan bile su vrlo dobre. Upravo na Pičuljanov prijedlog tadašnji ministar potpisao je odluku kojom je sadašnjeg šefa najjače opozicijske stranke poslao u misiju pri NATO-u u Bruxellesu. Granićevo mišljenje o Milanoviću također je povoljno: “Bio je dobar profesionalni diplomat i s obzirom na životnu dob ostvario vrlo pristojnu karijeru. Kad govorimo o njegovim političkim stajalištima, bilo je očito da je distanciran prema politici HDZ-a, ali tadašnje Ministarstvo vanjskih poslova djelovalo je poprilično samostalno.“

Ali Granić se ne slaže s Milanovićevom kritikom Sanadera. “Ivo Sanader bio je utjecajni zamjenik ministra vanjskih poslova, čak utjecajniji nego mnogi tadašnji ministri, ali se apsolutno ne može reći da je bio komesar. Ključne političke i kadrovske odluke sam donosio ja, nakon konzultacija s najbližim suradnicima, među kojima je svakako bio i Sanader.“

Šimonovićev regrut

Početak Milanovićeve diplomatske karijere vezan je uz Ivana Šimunovića. On je kao pomoćnik ministra vanjskih poslova 1993. pokrenuo akciju regrutiranja kadrova s Pravnog fakulteta gdje je i sam bio profesor. Od sveučilišta je zatražio imena najboljih studenata te godine. Na popisu koji mu je dostavljen bilo je ime Zorana Milanovića.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika