Objavljeno u Nacionalu br. 604, 2007-06-12

Autor: Marina Biluš

POLITIKA

Stranačke kolege napale Milanovića zbog dijaspore

MILANOVIĆEVI današnji kritičari kao i Ivica Račan 2005. podržavali su inicijativu Stipe Mesića da se dijaspori ukine pravo glasovanjaMILANOVIĆEVI današnji kritičari kao i Ivica Račan 2005. podržavali su inicijativu Stipe Mesića da se dijaspori ukine pravo glasovanjaPrijedlog Zorana Milanovića prema kojem bi se ukinulo pravo dijaspore na glasovanje za Hrvatski sabor ujedinio je njegove stranačke neprijatelje. Odmah se usprotivila Željka Antunović, a slično razmišljaju i Milan Bandić, Mato Arlović, Ivica Pančić i dosta članova Glavnog odbora SDP-a. Svi oni tvrde kako je riječ o političkom autogolu jer postoje izgledi da SDP u dijaspori osvoji bar jedan mandat, i tako oslabi utjecaj HDZ-a.

Pritom je zanimljivo da nitko od njih nije napao Ivicu Račana kada je prije parlamentarnih izbora 2003. odlučio kako SDP neće sudjelovati sa svojom listom u tzv. XI. izbornoj jedinici za dijasporu. Godinu dana prije, Arlović je pripremao i zakonsko rješenje kojim se trebala ukinuti XI. jedinica, ali stvar je propala zbog protivljenja HSLS-a. Istina, SDP je u međuvremenu počeo mijenjati stajališta o tom pitanju i u ljeto 2006. najavljeno je osnivanje savjeta za dijasporu, koji je službeno nazvan Savjet za hrvatske zajednice u inozemstvu, koji vodi Nikola Ivan Jović. Zanimljivo je da je SDP podržavao i Stipu Mesića, koji je 2005., poslije druge pobjede na predsjedničkim izborima, najavio da će predložiti izmjene Izbornog zakona i ukidanje prava dijaspore da glasuje na hrvatskim izborima. To dokazuje kako Milanovićevu inicijativu njegovi protivnici pokušavaju iskoristiti kako bi u startu oslabili utjecaj novog predsjednika SDP-a.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika