Objavljeno u Nacionalu br. 604, 2007-06-12

Autor: Berislav Jelinić

SUDSKI SPOR U SPLITU

Bivši radnici Jugobanke traže nekretnine od ZABA-e

BORNA JURIČEVIĆ, jedna od otpuštenih radnica bivše JugobankeBORNA JURIČEVIĆ, jedna od otpuštenih radnica bivše JugobankeŠezdesetak bivših radnika Jugobanke u Splitu moglo bi Zagrebačkoj banci (ZABA) oduzeti dio nekretnina kojima se koristi u tom gradu ako na sudu dokažu da ZABA nije pravilno provela likvidaciju splitske podružnice nekadašnje Jugobanke. Radnici očekuju da Trgovački sud u Splitu pokrene stečaj nad dijelom nekretnina bivše splitske podružnice Jugobanke, a kojima se danas koristi ZABA. Prema procjeni sudaca Visokog trgovačkog suda, riječ je o nekretninama vrijednim bar 18 milijuna kuna.

Nakon raspada bivše Jugoslavije podružnice bivše Jugobanke preuzimale su razne banke, a ZABA je na sebe preuzela i likvidaciju poslovanja filijale u Splitu, te je u tom kontekstu preuzela korištenje nekih vrijednih Jugobankinih nekretnina u Splitu. Formalni prestanak postojanja splitske poslovne jedinice Jugobanke bio je neugodan za 280 radnika koji su u njoj radili jer im je u travnju 1992. Pomorska banka, koja je nastavila poslovanje bivše splitske Jugobanke, dala otkaz. Tada su radnici započeli dugu pravnu bitku za povratak na posao ili za odštetu. U prvoj polovici 90-ih oni su na sudu dobili zadovoljštinu, jer je sud konstatirao da moraju biti vraćeni na posao. Međutim, to se nikada nije dogodilo.

Dopis stečajnog upravitelja Jugobanke poslan 2004. iz Beograda Općinskom sudu u SplituDopis stečajnog upravitelja Jugobanke poslan 2004. iz Beograda Općinskom sudu u Splitu Stvari su se počele mijenjati u korist bivših radnika Jugobanke prije nešto više od godinu dana, kada su angažirali splitsku odvjetnicu Radojku Ivanišević, koja je slučaj preuzela nakon temeljite analize brojnih dokumenata. Među njima je i dopis beogradske Jugobanke poslan 2004. splitskom Općinskom sudu, u kojem je stečajni upravitelj beogradske Jugobanke napisao da Zagrebačka banka - Pomorska banka d.d. jedina može biti tužena u tom predmetu.

Odvjetnica Ivanišević je tužbu temeljila na spoznajama da ZABA nije posve propisno provela likvidaciju poslovanja splitske podružnice Jugobanke. Ako bi se otvorio stečaj, tada bi se mogla prodati imovina bivše Jugobanke u Splitu i od toga bi bivši radnici mogli dobiti bar dio odštete zbog nezakonitog otkaza.

Međutim, Trgovački sud u Splitu 2. ožujka 2006. odbio je njihov zahtjev. Radnici su se na tu odluku žalili i Visoki trgovački sud u Zagrebu 22. veljače 2007. usvojio je žalbu, te ustanovio da je zbog prestanka s radom 22. studenoga 1995. brisana Glavna filijala Jugobanke u Splitu, ali da to nije provedeno u Trgovačkom sudu u Splitu. Visoki trgovački sud tvrdi da se može provesti stečajni postupak zato što “ZABA nije provela likvidaciju poslovanja Glavne filijale u Splitu, jer nije ostavljena registarskom sudu likvidaciona bilanca...”.

RJEŠENJE Visokog trgovačkog suda kojim se usvaja žalba otpuštenih radnika JugobankeRJEŠENJE Visokog trgovačkog suda kojim se usvaja žalba otpuštenih radnika Jugobanke Upućeni financijski stručnjaci tvrde da nepravilnosti vezane uz likvidaciju poslovanja splitske Jugobanke koje je konstatirao Visoki trgovački sud mogu dodatno pothraniti uvjerenje srbijanske vlade da Srbija ima pravo na čak 2 milijarde eura na temelju imovine Jugobanke unutar Zagrebačke banke, o čemu je 29. svibnja premijera Ivu Sanadera obavijestio predsjednik srbijanske vlade Vojislav Koštunica.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika