Objavljeno u Nacionalu br. 604, 2007-06-12

Autor: Nina Ožegović

ROMAN

Slavenka Drakulić o boli

NOVI ROMAN Slavenke Drakulić govori o meksičkoj nadrealističkoj slikarici Fridi Kahlo

SLAVENKA DRAKULIĆ i njezin novi roman u izdanju ProfilaSLAVENKA DRAKULIĆ i njezin novi roman u izdanju ProfilaSlavenka Drakulić, najprevođenija hrvatska spisateljica, objavila je nakon osam godina novi roman Frida ili o boli o životu i slikarstvu slavne meksičke slikarice Fride Kahlo, partnerice još slavnijeg umjetnika Diega Rivere, kojoj su se divili Bréton, Kandinski i Duchamp. Roman se oslanja na biografske elemente njezina života, ali ne može se nazvati klasičnom biografijom. Naime, Slavenka Drakulić je naglasak stavila na kronološki prikaz boli, koji je umjetnica trpjela cijeli život - imala je čak 32 operacije, uglavnom kralježnice, pa je to osjećanje ugradila u cijeli svoj opus.

No u romanu se nižu i slike iz njezina djetinjstva, obitelji i odnosa s muškarcima - bila je ljubavnica ruskog komunista Lava Trockog, a velika je pozornost posvećena i analizi njezine veze s Riverom. Naime, Frida Kahlo je u početku njihove veze podredila svoju umjetnost zajedničkom životu, no nakon što se osvijestila i uvidjela njegove brojne nevjere, zaključila je kako "on nikada nije bio uz nju u ključnim trenucima njezina života".

Prikaz boli kao osnovnog motiva u novom romanu Slavenke Drakulić nije iznenađujući. Naime, ona od prvog romana Hologrami straha u kojem je opisala vlastitu bolest i bol, te presađivanje bubrega, tematizira bolest, bol, tijelo, traume - fizičke i psihičke. Prikaz tjelesnog nastavila je i u narednim romanima, kao i posizanje za autobiografizmom i njegovom literarizacijom. Tako da se njezin najnoviji roman Frida ili o boli savršeno nastavlja na njezin dosadašnji opus u kojem je osjećaj bol, proživljen u stvarnom životu, transponiran u književno djelo.

Vezane vijesti

'NDH 0,13 posto, jugokomunisti 89 posto zločina'

'NDH 0,13 posto, jugokomunisti 89 posto zločina'

Knjiga "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina" autora Josipa Jurčevića, koja donosi popis činjenica o mjestima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika