12.06.2007. / 13:16

Autor: Martina Zeković

HAAG

Milan Martić osuđen na 35 godina zatvora

Bivši predsjednik "Republike Srpske Krajine" Milan Martić osuđen je danas na 35 godina zatvora. Raspravno vijeće Haškog suda nepravomoćno je danas osudilo Martića zbog ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uključivši progon, ubojstva, razaranje, pljačku, zatočenje, mučenje i druga nečovječna djela.

U završnoj riječi u siječnju ove godine tužitelji su tražili doživotnu kaznu zatvora, dok je obrana tražila slobodu.

Martića se tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. progonom, istrebljenjem, ubojstvima, zatvaranjima, mučenjima, deportacijom, bezobzirnim razaranjem i pljačkom na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

On je osuđen kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je vodio bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević. Sudjelovao je u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva s dijelova hrvatskog teritorija. Osuđen je i za granatiranje Zagreba u svibnju 1995. godine te za niz drugih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje. Ova presuda je i očekivana ako se zna da se Martić u Haagu branio bez ikakve financijske pomoći Srbije. Kako je priznao u pismima koje je iz zatvora slao svom prijatelju, a koje je objavio Nacional, Martić nije ima novca "za cigarete", a kamoli za organizaciju kvalitetne obrane.

U obrazloženju presude navodi se da je Martić prisilnim uklanjanjem nesrpskog stanovništva radio na postizanju ujedinjene srpske države, a dokazima je utvrđeno da je on bio jedna od najvažnijih političkih figura za postizanje tog cilja.

Obzirom da je kontrolirao oružane snage "Republike Srpske Krajine", on je zloupotrijebio svoj položaj jer nije spriječio počinjenje zločina već je razvijao atmosferu straha i nepovjerenja među Srbima i nesrbima.

Raspravno vijeće je odbacilo argument obrane da su napadi na Zagreb bili zakonita odmazda, kao i argument da je bilo vojnih ciljeva u Zagrebu. Vijeće je zaključilo da je prisutnost ili odsutnost vojnih ciljeva irelevantna obzirom na neselektivne karakteristike oružja Orkana s kojim su počinjeni napadi. Isto tako je zaključilo da nisu bili ispunjeni uvjeti za zakonitu odmazdu.

Najveći broj zločina za koje je Martić proglašen krivim počinjen je nad starijim ljudima, osobama držanim u zatočeništvu i civilima, tako da posebna ranjivost žrtava povećava težinu zločina. Gotovo cjelokupno hrvatsko i drugo nesrpsko stanovništvo bilo je protjerano, a mnogim žrtvama je imovina opljačkana i spaljena.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika