12.06.2007. / 11:32

Autor: Martina Zeković

ISTRAŽIVANJE

Nekretnine na Jadranu sve skuplje, u Zagrebu pad cijena

Hrvatski oglasnik za nekretnine CentarNekretnina.net proveo je istraživanje koje pokazuje da je prosječna tražena cijena nekretnina u Hrvatskoj u svibnju 2007. i dalje u laganom porastu. U odnosu na svibanj prošle godine, zabilježen je porast traženih cijena nekretnina od 17,1 posto čemu najviše pridonosi rast cijena nekretnina na Jadranu.

U Zagrebu, najvećem tržištu, su tražene cijene stanova i kuća u padu od 0,6 posto u odnosu na travanj te se sada već oblikuje četveromjesečni trend stabilizacije cijena. Na Jadranu kao drugom najvećem tržištu, tražene cijene nekretnina su u znatnom porastu od 2,4 posto u odnosu na travanj, čime se konzistentan trend porasta cijena na Jadranu nastavlja.

Željka Ora, voditeljica razvoja poslovanja CentarNekretnina.net komentirala je rezultate objasnivši da je na našem tržištu "relativno jednostavno, radi međusobne konkurencije banaka, doći do kapitala potrebnog za kupovinu nekretnine, čime se potražnja konstatno povećava. No, kupci više ne žele kupovati stambene prostore niske kvalitete, a dodatno se pojačava i konkurencija između novih i rabljenih prostora. Cijene rabljenih prostora, pogotovo na nekim lokacijama, nerealne su u odnosu na kvalitetu te cijene novih prostora i neminovno više ne dolazi do značajnog rasta, bez obzira na povećanu potražnju. S druge strane, još uvijek nedovoljna ponuda novogradnji omogućava oportunističko plasiranje na tržište novog stambenog prostora po relativno visokim cijenama".

Padu cijena nekretnina na zagrebačkom tržištu doprinio je pad cijena kuća dok je cijena stanova na gotovo istoj razini od travnja.

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u svibnju iznosila je 2.051 eura što je za 0,1 posto više nego u prethodnom mjesecu. Prosječna tražena cijena kuće u Zagrebu i okolici u svibnju je iznosila 1.236 eura što je za 3,4 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Cijene stanova u Zagrebu i dalje se znatno razlikuju prema zonama. Prosječna tražena cijena stana u svibnju u sjevernoj (podsljemenskoj) zoni u Zagrebu je 15,5 posto viša od prosjeka, te 17,4 posto viša od cijene u novim naseljima na zapadu (Špansko, Prečko, Jarun ...), odnosno 33,3 posto viša od prosječne tražene cijene stana u Dubravi.

Cijene stanova u Novom Zagrebu su 6 posto niže od cijena stanova u novim Zapadnim naseljima. Tražene cijene stanova daleko su najviše u centru Zagreba. Za čak 20 posto više su od prosjeka, a za 4 posto više su od cijena stanova na sjeveru.
Cijene kuća još su znatno niže od cijena stanova u Zagrebu i okolici. U odnosu na m2 stanova u Zagrebu cijena kuća niža je u prosjeku za 40 posto.

Cijene nekretnina na Jadranu i u Istri u znatnom su porastu pred ljetnu sezonu. Na porast indeksa cijena nekretnina na Jadranu najviše je utjecao porast cijena vikendica i apartmana.

Za ovaj izračun korišteno je više od 18.000 traženih cijena.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika