12.06.2007. / 16:24

Autor: Marijana Zrinjski

ZBORNIK

Franjo Šanjek: "Zrinski su oslobađali narod od tlake"

U palači Matice hrvatske u Zagrebu danas je predstavljen Zbornik radova sa znanstvenoga skupa, održanog prije tri godine, "Povijest obitelji Zrinski". O njemu su govorili urednici Zoran Ladić i Đuro Vidmarović te akademik Franjo Šanjek.

Po Šanjekovoj ocjeni radovi u zborniku su historiografska novina, jer su kod nas, kako je rekao od sredine 19. stoljeća nepoćudno prikazivane sve plemićke obitelji. "Zrinski su vodili politiku svoga naroda u interesu obrane svih hrvatskih zemalja", kazao je dodavši kako je Rimska rota (Crkveni sud) 1654. i 1656. odredila Dalmaciju, Hrvatsku, Slavoniju i Bosnu kao područje zemalja hrvatskoga jezika.

Šanjek je također kazao da su Zrinski kao mecene hrvatskih tiskara, zaštitnici redovnika i glagoljaša, vodili računa o narodnoj pismenosti. "Na svojim imanjima oslobađali su narod od tlake", napomenuo je dodavši kako je zbog tog te straha od saveza s Turcima na njih sumnjičavo gledao visoki kler dok je niži kler podupirao njihove reforme te se zauzimao za ustanak i uspostavu neovisne hrvatske države.

Vidmarović je podsjetio na, kako je rekao pljačku golemih razmjera što su je poduzeli Habsburgovci nakon smaknuća Petra Zrinskoga. "Zrinski su bili jednako vješti na maču i peru", ustvrdio je te dodao kako poslije Ivanke Orleanske u Europi nije bilo veće žene od Petrove kćeri, Jelene Zrinski. Naglasio je kako se zbog habsburške politike, koja je tri stoljeća branila spominjanje imena Zrinskih, još ni danas ne zna za grob Petrove supruge Katarine Zrinske.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika