12.06.2007. / 18:06

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Reakcije političara na Martićevu presudu

Đapić presuđenu zatvorsku kaznu smatra primjerenom, a posebno je pozdravio obrazloženje presude kojim se potvrđuje umiješanost JNA i Srbije u rat u Hrvatskoj. Dodao je da je pred Hrvatskom dug put da dokaže da je na nju počinjena agresija te da Domovinski rat nije bio građanski rat

Nakon što je danas poslije podne bivši predsjednik "Republike Srpske Krajine" Milan Martić osuđen na 35 godina zatvora, stigli su i prvi komentari presude Haškog suda. Premijer Ivo Sanader kazao je da je on bio jedan od glavnih aktera pobune hrvatskih Srba.

"Martić je raketirao Zagreb i sigurno je odgovoran za mnoge smrti", rekao je predsjednik Vlade napominjući da će širi komentar dati naknadno, kad se upozna s detaljima presude.

Predsjednik HSP-a Ante Đapić smatra da presuda Martiću "donosi djelić pravde za svu patnju koju je hrvatski narod podnio pod njegovim terorom".

Đapić presuđenu zatvorsku kaznu smatra primjerenom, a posebno je pozdravio obrazloženje presude kojim se potvrđuje umiješanost JNA i Srbije u rat u Hrvatskoj. Dodao je da je pred Hrvatskom dug put da dokaže da je na nju počinjena agresija te da Domovinski rat nije bio građanski rat.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić također je pozdravio presudu Martiću, te je istaknuo da je Martić zasigurno jedan od najodgovornijih za manipuliranje narodom, koje je dovelo do "sulude ideje o tzv. SAO Krajini" i progonu nesrpskog pučanstva.

"Kad se promatra ljudski vijek, 35 godina je primjerena kazna, ali zasigurno ne odražava veličinu njegove krivnje za sve što se dogodilo", rekao je Friščić.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić kratko je kazala kako je Haaški sud u tom slučaju obavio svoj posao.

Vijest da je Haški sud osudio Milana Martića prenijele su i svjetske agencije.
"Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je u utorak ratnog vođu pobunjenih Srba u Hrvatskoj za ubojstvo, mučenje i progon i izrekao mu kaznu od 35 godina zatvora zbog brutalne kampanje etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj", javio je Associated Press.

Martić je mirno stajao i nije pokazao nikakve osjećaje dok je sudac predsjedavatelj Justice Bakone Moloto čitao presudu, navodi AP. France Presse također prenosi da Martić nije pokazao nikakvu reakciju na presudu.

Agencije podsjećaju da će u kaznu od 35 godina zatvora biti uključeno vrijeme koje je Martić (52) proveo u pritvoru Haškog suda kao i vrijeme koje će provesti u pritvoru u slučaju žalbe i dok ne bude određena zemlja u kojoj će služiti kaznu. Agencije podsjećaju da se Martić dobrovoljno predao Haškom sudu 15. svibnja 2002. godine te da se šest dana poslije na prvom pojavljivanju pred sudom izjasnio da nije kriv.

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i njezin zastupnik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac, komentirajući presudu je izrazio olakšanje što je do te presude došlo, te uvjerenje da će ona ojačati vjeru u u pravnu državu.

"Martić je sa srpske strane simbolizirao politiku progona, ubojstava i razaranja, i mi Srbi u Hrvatskoj imamo interesa da se s tom politikom, ne samo raskrsti, nego i da svi oni koji su s Martićem sudjelovali u realizaciji te politike budu i sankcionirani", rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Također je dodao da "onima koji to nisu činili i koje je Martić svojom politikom zatvorio u vojni logor i na kraju isporučio politici egzodusa, želimo da na miru mogu živjeti u svojoj zemlji i da se u miru u nju mogu vratiti".

Vezane vijesti

Kod Banja Luke uhićen osumnjičeni pljačkaš HVB Splitske banke

Kod Banja Luke uhićen osumnjičeni pljačkaš HVB Splitske banke

Hrvatski državljanin B.D., osumnjičen za sudjelovanje u pljački šibenske podružnice HVB Splitske banke počinjene 2005. godine, uhićen je na području… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika