13.06.2007. / 16:46

Autor: Nina Tomljanović

AUTOCESTA ZAGREB-RIJEKA

Zbog korupcije cijena autoceste Zagreb-Rijeka porasla za oko 40 milijuna eura

Tijekom saborskog aktualnog prijepodneva Pančić je također ustvrdio da je cijena tog posla s 209 narasla na 248 milijuna eura, te da je posao dobio konzorcij koji je za podizvođače naknadno uzeo druge tvrtke što su se javile na natječaj, a to je, ističe, protuzakonito

Profil autoceste Zagreb-Rijeka zbog korupcije i mnogih nezakonitosti porasla je za oko 40 milijuna eura u usporedbi s cijenom istaknutom u međunarodnom javnom natječaju, ustvrdio je danas saborski zastupnik Ivica Pančić. Tijekom saborskog aktualnog prijepodneva Pančić je također ustvrdio da je cijena tog posla s 209 narasla na 248 milijuna eura, te da je posao dobio konzorcij koji je za podizvođače naknadno uzeo druge tvrtke što su se javile na natječaj, a to je, ističe, protuzakonito. Ustvrdio je i da je kao kooperant uzeta tvrtka koja nije navedena u natječajnoj ponudi, kao i tvrtka "povezana s jednim od pomoćnika resornog ministra". Pančić je dodao: Cestogradnja je postala "omča koja će cijelu Vladu povući u korupciju i kriminal", upitavši ministra Božidara Kalmetu tko je odgovoran za to.

"Iz dosadašnje komunikacije s vama pokazalo se da vam argumenti i činjenice ne znače apsolutno ništa, nego da imate partijski zadatak blatiti i lagati, s ciljem da se umanje uspjesi u cestogradnji", uzvratio mu je ministar Kalmeta. Naglasio je da su svi poslovi u cestogradnji dobiveni na međunarodnim javnim natječajima, na što je, kaže, neobično ponosan.

"Kud baš vi o poštenju, o zakonitosti i moralnosti", upitao je Kalmeta Pančića, optuživši ga da je nakon isteka ministarskog mandata ugovarao financijske obveze za Ministarstvo branitelja, da je kao ministar sudjelovao u malverzacijama te da je hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima "napravio katastrofu".

Pančić je Kalmetin odgovor nazvao "ubodom ošamućena komarca".

"Da uzimate malo, ne bi se ni primijetilo, ali vi uzimate puno, što bi se reklo, otimate iz očiju, a što je najgore, još vam nije dosta", poručio je Kalmeti Pančić, pozivajući i premijera Ivu Sanadera da "nešto poduzme radi svog ugleda".

"Bruxelles nam spočitava korupciju, a ovdje europske tvrtke, zajedno s našima, sudjeluju u korupciji", dodao je.

HNS-ovac Antun Kapraljević pitao je Kalmetu o stanju u cestogradnji, koji je na to ustvrdio da se u Hrvatskim autocestama (HAC) zapošljava po stranačkom ključu.

"Znate da su tamo zaposleni umirovljeni časnici, alkarski vojvode, saborski zastupnici, i svi su oni iz HDZ-a", ustvrdio je Kapraljević, dodavši da je Kalmeta "poslušno izvršavao zadatke iz HDZ-a i od premijera". Kalmetu je upitao osjeća li se sad izdanim i prodanim, s obzirom na to da, kako je rekao, HDZ "pere ruke od njega".

U HAC-u nije bilo protuzakonitog zapošljavanja, odgovorio je Kalmeta , te dodao, što je potvrdila i državna inspekcija. Također je odbacio tvrdnje da se u HAC-u zapošljavalo na štetu hrvatskih branitelja. Istaknuo je da je u zadnje tri godine primljeno znatno više branitelja nego u prijašnjem razdoblju. "Dakako, ne osjećam se izdan, niti sam izdan", zaključio je ministar.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika