14.06.2007. / 11:51

Autor: Marijana Zrinjski

DJEČJA PRETILOST

Britanski pedijatri predlažu kažnjavanje roditelja pretile djece

Nova studija BBC-a pokazala je kako neki liječnici smatraju da bi se pretilost kod djece mogla smatrati oblikom zlostavljanja. Takav zaključak temelji se na rezultatima ispitivanja provedenog među 50 pedijatara u Velikoj Britaniji, zemlji koja ima najveći postotak pretile djece u Europi i u kojoj se od iduće školske godine planira zabraniti televizijske reklame nezdrave hrane.

Ove godine slučaj pretilog osmogodišnjaka iz Engleske izazvao je velike reakcije javnosti. Socijalni radnici zaprijetili su roditeljima da će ga oduzeti zbog njegove težine.

Predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne tjelesne težine u Hrvatskoj, Sonja Njunjić za Nacional.hr kazala je da ne slaže s pedijatrima iz Velike Britanije da se dječja pretilost proglasi zlostavljanjem, budući da je za višak dječjih kilograma kako kaže, zaslužna slaba edukacija i neinformiranost roditelja.

«Svaki roditelj odgovoran je za psihofizičko zdravlje djeteta, ali ne može se zbog svakog djetetovog poremećaja proglasiti roditelje zlostavljačima. U slučaju dječje pretilosti smatram da roditelji nesvjesno griješe najviše zbog neinformiranosti. Hrana se naime kod nas još uvijek identificirala s brižnošću i pažnjom», kazala je dodajući kako je Hrvatska u posljednjih 20, 30 godina opterećena industrijskom proizvodnjom hrane koja je jedan od najzaslužnijih čimbenika loše prehrane.

«Roditelje i djecu od malena treba educirati o važnosti pravilne i zdrave prehrane, o štetnosti brze hrane te o industrijskim proizvodima», zaključila je Sonja Njunjić koja smatra da se samo edukacijom može riješiti problem koji zahvaća sve više zemalja.

Vezane vijesti

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u u utorak nasilje i diskriminaciju u odnosu na Gay Pride, a britansko veleposlanstvo u Zagrebu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika