14.06.2007. / 14:51

Autor: Marijana Zrinjski

GAŠENJE TJEDNIKA

Gasi se Feral Tribune

Feral Tribune sutra neće izaći, kazala ja za Novi list Uprava navedenog tjednika. Uredništvo časopisa u svom posljednjem broju upozorilo je da je PDV na novine od 22 posto najviši u Europi, čime se upropaštavaju mali nakladnici. Također su ukazali na činjenicu da Vlada ima selektivan pristup kada je riječ o izbijanju dugova zbog neplaćenog PDV-a budući da se medijima koji su u potpunome ili djelomičnom vlasništvu države poput Hrvatske radio-televizije ili Vjesnika, dugovi za PDV u milijunskim iznosima u cijelosti otpisuju.

Na selektivan pristup uklanjanju dugova medijima po kojima Vlada oprašta onima koji ih podržavaju, a kažnjava one koji ih kritiziraju, upozorio je u svom priopćenju i SDP.

Saborski zastupnici Damir Kajin i Valter Poropat iz IDS-a založili su se danas u Saboru da se Feralu omogući plaćanje dugova za PDV u 12 ili 24 obročnih rata, kako bi se izbjeglo njegovo gašenje.

»Šteta je da se gasi tjednik koji je u najtežim vremenima bio perjanica hrvatskog novinarstva i odigrao važnu ulogu u demokratizaciji hrvatskog društva budući da je u najtežim momentima otvarao teme koje se nitko drugi nije usudio otvoriti», rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić Luce i komentirao dvostruka mjerila za opraštanja dugova. «Postoje čvrsti argumenti zašto HRT ne bi trebao plaćati PDV; nije opravdano dvaput oporezivati iznos koji država ionako uplaćuje za financiranje medija u njezinom vlasništvu. U slučaju Vjesnika, nije jasno na temelju kojih zakonskih odredbi im je oprošten dug za PDV budući da država ionako financira gubitke ovog dnevnika, i netko bi to trebao debelo argumentirati. Mi smo za to da država pomaže medijima u njezinom vlasništvu, no u skladu sa zakonskim odredbama», kazao je Lučić.

Prema riječima glavne urednice Heni Erceg, oportunitička politika tjednika rezultirala je stalnim sukobima s državnim institucijama, a sudske tužbe iz blagajne stajale su tjednik oko milijun eura. No, Feralov najveći problem bio je odsustvo stalnih prihoda od reklama. Prema tvrdnjama uredništva, potencijalni oglašivači odustajali su od reklamiranja kad su shvatili da ne mogu utjecati na uređivačku politiku lista.

Premijer Sanader kazao je kako je smanjenje PDV-a na tiskovine sa 22 na 10 posto moguće da se prije toga moraju ispitati posljedice te odluke po državnu blagajnu.

»Premijer je rekao da se PDV na novine smanjuje u korist potrošača, a ministar financija odmah nakon toga rekao je da cilj ove mjere nije da novine pojeftine. U Europskoj uniji novine imaju povlašteni status, plaćaju prosječan porez u iznosu oko 7,5 posto. Također, tiskani mediji u tim zemljama ne mogu izdržati konkurenciju elektroničkih medija, pa im država pomaže oslobađanjem poreza na distribuciju. Naš je stav da smanjenje PDV-a treba biti argumentirano boljim socijalnim položajem novinara, većim profesionalnim slobodama, i da mediji više trebaju uvažavati javno dobro, da se ne ponašaju kao da su autorski radovi novinara puka roba, nego da zadovoljavaju potrebe građana poput informacija o znanosti i kulturi», zaključio je Lučić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika