14.06.2007. / 16:23

Autor: Nina Tomljanović

FERAL TRIBUNE

SDP prozvao Ministarstvo financija zbog gašenja Ferala

Uređivačka politika Feral Tribuna bila je takva da nikada nije štedjela nikoga, pa su i SDP i mnogi naši istaknuti članovi često bili na meti oštrog pera Feralovih novinara, stoji u priopćenju SDP-a

Nakon što je Uprava Feral Tribunea kazala da taj najpoznatiji hrvatski neovisni list sutra neće izaći, svoje priopćenje objavio je i SDP, u kojem je izrazio žaljenje te pozvao Ministarstvo financija da u ovom slučaju djeluju jednako kao i prema drugim hrvatskim novinama. Riječ je o tome da je Ministarstvo financija zbog duga od 500,000 kuna blokiralo Feralov račun i tako uzrokovalo gašenje neovisnog lista koji se proslavio svojom britkom političkog satirom, ali i nizom vrlo utemeljenih kritičkih i analitičkih tekstova, stoji u priopćenju SDP-a.

U priopćenju SDP-a ukazuje da je Feral često prvi pisao o temama koje su druge novine izbjegavale, također je otkrivao brojne političke i korupcijske afere i ukazivao na potrebu kažnjavanja ratnih zločina. Uređivačka politika Feral Tribuna bila je takva da nikada nije štedjela nikoga, pa su i SDP i mnogi naši istaknuti članovi često bili na meti oštrog pera Feralovih novinara, stoji u priopćenju SDP-a.

Svjesni smo toga da se porezni zakoni moraju poštivati, ali ovom prilikom ukazujemo na selektivan pristup Ministarstva financija prema izdavačima i neprihvatljivu praksu da se porezni dug nekima oprašta i otpisuje, a nekima ne. To stvara ružan dojam kako su vlastima neki izdavači poželjni zbog ideološkog karaktera svojih tiskovina, a drugi nepoželjni zbog svoje kritičnosti.

SDP žali zbog gašenja Feral Tribunea i poziva Ministarstvo financija da ujednači kriterije naplate poreza prema svim dužnicima.

Vlada će pomoći FeraluGlasnogovornik Vlade Ratko Maček izjavio je da Hrvatska Vlada u potpunosti podupire slobodu medija te da traži načine za pomoć Feralu.

Maček je u telefonskom razgovoru za Hinu kazao kako Vlada u potpunosti podupire slobodu medija te da joj se ovih dana s molbom za pomoć zbog nezavidne situacije obratilo i uredništvo Ferala.

Vlada već traži načine za pomoć Feralu, te podsjeća da će do kraja lipnja u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o PDV-u kojima bi se PDV za novine smanjio sa 22 na 10 posto.


Žiro račun nije blokiranU međuvremenu je ministarstvo financija izvijestilo da žiro račun izdavača Ferala nije blokiran od strane Ministarstva financija - Porezne uprave.

Ministarstvo u svom priopćenju ipak podsjeća da je "sukladno članku 8. Općeg poreznog zakona, Ministarstvo financija - Porezna uprava dužna kao poreznu tajnu čuvati sve činjenice i podatke koje je saznala u poreznom, prekršajnom ili sudskom postupku, te iste nije ovlaštena iznositi bez pisanog pristanka osoba na koje se odnose".

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika