14.06.2007. / 16:46

Autor: Martina Zeković

DRŽAVNO SUDBENO VIJEĆE

Imenovan općinski sudac koji se u kandidaturi pozvao na pripadnost manjini

Sudac općinskog suda u Karlovcu Ninko Mirić, u svojoj kandidaturi za općinskog suca Državnog sudbenog vijeća pozvao se na pravo prvenstva zbog pripadnosti srpskoj nacionalnoj manjini. Državno sudbeno vijeće imenovalo je Mirića na tu dužnost, a izbor su opravdali tvrdnjama da i u svakom drugom pogledu odskače od svojih protukandidata, što znači da u izboru pripadnika nacionalnih manjina neće biti automatizma.

Mirić je u svojoj kandidaturi ustvrdio da su Srbi na karlovačkim sudovima podzastupljeni u odnosu na broj stanovnika. Naime, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o sudovima predviđaju mogućnost da se kandidati za sudačku dužnost pozovu na pripadnost manjinskom narodu.

Za sutkinje varaždinskog Županijskog suda DSV je izabrao Biserku Plesničar i Dijanu Hofer te imenovao nove suce na općinskim sudovima u Tisnom, Makarskoj i Puli.

U dva stegovna postupka oduzimanjem trećine plaće i ukorom kažnjene su dvije sutkinje iz Zagreba i Rijeke. Sutkinja zagrebačkog Općinskog suda Zdenka Rukavina kažnjena je zbog odugovlačenja ovršnih predmeta i po dvije godine, dok je riječka općinska sutkinja Vasilija Perić ukorena zbog nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti, a stegovni je postupak pokrenut nakon što ju je zapisničarka prozvala da ju je verbalno napala i odgurnula.

Vezane vijesti

'HDZ ne smije biti prolazna soba'

'HDZ ne smije biti prolazna soba'

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor predala je danas u središnjici stranke oko 600 potpisa za svoj novi mandat, istaknuvši da će nakon općega sabora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika