16.06.2007. / 09:55

Autor: Nina Tomljanović

BiH

RTV Federacije BiH ne želi više vijesti na hrvatskom jeziku

Preslik dokumenata objavio je jučer mostarski Dnevni list, kojeg je potpisao generalni direktor RTV Federacije BiH, upućenog vodstvu jedine novinske agencije u BiH na hrvatskom jeziku NINA-e, a u kojem se navodi da se raskida Ugovor s ovom novinskom agencijom

Napadi bošnjačkih dužnosnika i intelektualaca u Bosne i Hercegovine rasplamsali su se oko upotrebu hrvatskog jezika u programima Radiotelevizije Federacije BiH.

Preslik dokumenata objavio je jučer mostarski Dnevni list, kojeg je potpisao generalni direktor RTV Federacije BiH, upućenog vodstvu jedine novinske agencije u BiH na hrvatskom jeziku NINA-e, a u kojem se navodi da se raskida Ugovor s ovom novinskom agencijom jer "RTV Federacije BiH više nema potrebe preuzimanja servisa vijesti na hrvatskom jeziku".

Hrvatsku stranku prava BiH (HSP Đapić-Jutrišić) to je razbjesnilo, te je oštro prosvjedovala na odluku vodstva Federalne Radiotelevizije da otkaže preuzimanje vijesti NINA-e.

"Držimo da je ovaj potez Federalne televizije još jedan udar na ionako slabu zastupljenost hrvatskog jezika u programima te medijske kuće", navodi se u priopćenju HSP-a BiH (Đapić-Jurišić).

Nedavna optužba jednog od vodećih bošnjačkih intelektualaca, Abdulaha Sidrana na račun Federalne televizije prethodila je ovom otkazivanju servisa vijesti na hrvatskom jeziku. Sidrana je kazao kako je "jezik na Federalnoj televiziji proustaški". Njegovom stajalištu suprostavio se jedan od vodećih hrvatskih intelektualaca u BiH Ivan Lovrenović, kazavši za Sidranov istup da je "politička gadost".

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika