16.06.2007. / 16:05

Autor: Goran Jurić

AKCIJA "MAESTRO"

Uhićeni čelnici Hrvatskog fonda za privatizaciju

Na konferenciji za novinare održanoj danas u prostorijama Državnog odvjetništva u Zagrebu objavljeni su rezultati operativne akcije Državnog odvjetništva i USKOK-a pod imenom "Maestro". Uhićeno je šest osoba povezano sa golemim koruptivnim radnjama u fondu među kojima se nalaze i tri visoko pozicionirana dužnosnika fonda. Koliko dugo kriminalne aktivnosti traju govori dovoljno da jedan od uhićenih u fondu radi već 17 godina. Istraga, koja je do danas držana u tajnosti, traje već godinu dana i prilikom istrage je obrađeno preko 40 tisuća informacija te su potrošena znatna financijska sredstva.

Prema informacijama do kojih smo neslužbeno došli, a koje je objavio i portal Javno, uhićeni su Ivan Gotovac, Josip Matanović, Velimir Kračun, Robert Peša i tajnik HFP-a Franjo Jozić. Identitet šeste osobe, kao i osobe koja je u bijegu, još nije poznat.

Javni dio akcije počeo je danas u 7 ujutro sa 150 policajaca u 5 velikih hrvatskih gradova koji su uhitili osumnjičene. Jedan od osumnjičenih je još uvijek u bijegu.

Uhićeni se sumnjiče da su u dogovoru s investitorima smanjivali vrijednost nekretnina, namještali javne natječaje investitorima te na nezakonit način stjecali dionice iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju. Također se sumnjiče i da su se koristili privilegiranim informacija prilikom trgovanju na burzi vlastitim sredstvima.

Na ovim radnjama zaradili su višemilijunske iznose. Istraga je pokrila dvadesetak predmeta, no u državnom tužiteljstvu vjeruju da će ih biti i puno više u budućnosti.

Fond se sastoji od četiri resora i 4 potpredsjednika koji njima upravljaju. Njihove odluke i mišljenja se predaju upravnom odboru i predsjedniku Fonda. Istraga do sada nije pokazala umiješanost predsjednika Fonda, Grge Ivezića.
Fond je do daljnjeg blokiran i iz njega se izvlači sva dokumentacija. Kako će fonda dalje funkcionirati još uvijek se ne zna.

U stanovima uhićenih, čija imena nisu službeno objavljena, pronađeno je preko 300 tisuća eura.

Vladin Ured za odnose s javnošću izvijestio je da će predsjednik Vlade Ivo Sanader danas u 16.30 sati održati konferenciju za novinare u zgradi Vlade Republike Hrvatske. Tema konferencije nije navedena, no vjerujemo da je vezana uz ovaj slučaj, pogotovo s obzirom na to da nije uobičajeno sazivati konferencije za novinare u subotu poslijepodne.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika