18.06.2007. / 08:50

Autor: Nina Tomljanović

VOJNA VJEŽBA ''TALISMAN''

Pokrenuta najveća vojna vježba Australije i Sjedinjenih Država

U vježbi pod nazivom Talisman sudjelovat će 20.000 američkih i 7.5000 australskih vojnika, a trajat će dva tjedna

Dosad najveću vojnu vježbu, koja se održava svake dvije godine i u kojoj sudjeluje 27.500 vojnika potpomognutih nosačem zrakoplova pokrenule su Sjedinjene Države i Australija, a cilj vježbe je učvrstiti vojnu nadmoć saveznika u azijskopacifičkoj regiji.

U vježbi pod nazivom Talisman, 20.000 američkih i 7.5000 australskih vojnika bore se protiv izmišljenih neprijatelja, Musorianaca i Kamarianaca u kombiniranim kopnenim i pomorskim bitkama, u kojima se iskušavaju njihove sposobnosti mirovnih operacija, borbene vježbe i dostave humanitarne pomoći. Vježba će trajati dva tjedna.

Vježba uključuje i deset američkih te 20 australskih ratnih brodova kao i 125 zrakoplova uz obale Rockhamptona u državi Queensland na sjeveroistoku Australije.

"SAD i Australija njeguju dugoročne odnose i dijele zajedničke interese i vrijednosti. Među najvažnijima su stabilnost i sigurnost azijskopacifičke regije", kazao je američki viceadmiral Doug Crowder.

Vezane vijesti

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

Strana vojna intervencija u Siriji nije "dobar put", ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika