18.06.2007. / 11:20

Autor: Martina Zeković

KORUPCIJA U HFP-U

Počelo saslušanje šestorice uhićenih u akciji "Maestro"

Oko 10 sati u Istražnom centru Županijskog suda u Zagrebu počelo je saslušanje šestorice uhićenih u akciji "Maestro", koji se sumnjiče za primanje mita u Hrvatskom privatizacijskom fondu.

Osumnjičeni su jutros u 6 sati zaprimljeni na Sud, a istražni sudac Boris Ivančić saslušat će ih jednog po jednog. U akciji "Maestro", najvećoj antikorupcijskoj akciji u Hrvatskoj, za koju se saznalo u subotu ujutro, uhićeni su potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Robert Peše zadužen za sektor nekretnina, Josip Matanović iz sektora pravnih poslova, Ivan Gotovac iz sektora prodaje, dok je Igor Petlevski, zadužen za prodaju nekretnina, i dalje u bijegu. Uhićeni posrednici ljudima u Fondu su odvjetnici Juraj Parazajder, Asja Piplović i njen suradnik iz Zagreba Mladen Jandriček. Ivana Gotovca, međutim, ne tereti se za primanje mita, već za odavanje službenih informacija vlasniku mesne industrije Stanić Svjetlanu Staniću, koji je bio zainteresiran za kupnju Dalmacijavina.

Uhićeni se sumnjiče da su u dogovoru s investitorima smanjivali vrijednost nekretnina, namještali javne natječaje investitorima te na nezakonit način stjecali dionice iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju. Također se sumnjiče i da su se koristili privilegiranim informacija prilikom trgovanju na burzi vlastitim sredstvima.

Koliko dugo kriminalne aktivnosti traju govori dovoljno da jedan od uhićenih u Fondu radi već 17 godina. Istraga, koja je do danas držana u tajnosti, traje već godinu dana i prilikom istrage je obrađeno preko 40 tisuća informacija te su potrošena znatna financijska sredstva.

Na ovom su slučaju godinu dana radili ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, tri zamjenika ravnatelja USKOK-a, jedna zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu iz građanskog odjela, tri policajca, dva operativca Sigurnosno-obavještajne agencije te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, u funkciji operativca. Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i ministrica pravosuđa Ana Lovrin za akciju su saznali u subotu ujutro uoči konferencije za novinare.

Iako nije bilo nikakve prijave o kriminalnim aktivnostima u Fondu, do Državnog odvjetništva stizale su informacije da se tamo nezakonito radi i prima mito.

Fond je trenutno blokiran i sada slijedi provjeravanje dokumentacije kako bi se utvrdilo što je sve od državne imovine prodavano nezakonito. Takva će se imovina morati vratiti državi.

Vezane vijesti

Dan narcisa: Karcinom dojke i dalje u porastu

Dan narcisa: Karcinom dojke i dalje u porastu

U Hrvatskoj je 2008. bilo 2500 žena koje su oboljele od karcinoma dojke, 2009. od njega je umrlo oko 900 žena, a bolest je i dalje u porastu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika