18.06.2007. / 13:15

Autor: Nina Tomljanović

ZNANOST

Po Newtonu kraj svijeta 2060. godine

Isaac Newton je zapisao da bi između utemeljenja Svetog Rimskog Carstva Karla Velikog godine 800. i kraja svijeta trebalo proći 1.260 godina

Isaac Newton, jedan od najutjecajnijih znanstvenika svih vremena potvrdio je da će se kraj svijeta dogoditi 2060. godine, a podatak se temelji na rukopisima slavnoga fizičara koji su u nedjelju predstavljeni na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Njegove zabilješke prvi su put prikazane u javnosti od 1969. godine u sklopu izložbe organizirane pod nazivom "Newtonove tajne", stoji u priopćenju Sveučilišta.

Newton, engleski fizičar i astronom, zaljubljenik u teologiju i alkemiju, u pismu iz 1704. godine jedan je dio posvetio izračunu kraja svijeta na temelju biblijskog fragmenta iz knjige Danijelove. On je naime zapisao da bi između utemeljenja Svetog Rimskog Carstva Karla Velikog godine 800. i kraja svijeta trebalo proći 1.260 godina.

Rukopisi slavnog znanstvenika, koji je puno poznatiji po racionalnim otkrićima poput teorije zemljine gravitacije, nalaze se u posjedu knjižnice Hebrejskog sveučilišta.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika