18.06.2007. / 14:10

Autor: Marko Biočina

AFERA MAESTRO

Javio se bjegunac Stanić: "Posve sam uništen"

Osmi osumnjičeni u "aferi Maestro" je poznati hrvatski poduzetnik Svjetlan Stanić, jedan od vlasnika mesne industrije i distribucije Stanić. Njega se sumnjiči da je od potpredsjednika Fonda, Ivana Gotovca, kupovao povjerljive informacije vezane za privatizaciju splitskog Dalmacijavina. Budući da ga policija nije uspjela locirati, smatran je bjeguncem. No, u popodnevnim satima Stanić je javnosti uputio izjavu u kojoj tvrdi kako je s golemim iznenađenjem putem medija doznao za svoju povezanost s istražnim radnjama u HFP te da ga je posebno neugodno zatekla tvrdnja da je u bijegu, premda ga ni jedno od istražnih tijela nije tražilo.

U izjavi upućenoj iz "Stanić Grupe", koje je vlasnik, Stanić nadalje ističe kako se od srijede, 13. lipnja, nalazi na službenom putu u inozemstvu te da ga ni jedno od istražnih tijela nije tražilo ni na poslovnoj ni na privatnoj adresi u Hrvatskoj. Potaknut medijskim natpisima Stanić je u izjavi kazao da je na vlastitu inicijativu kontaktirao zagrebačku Policijsku upravu te da namjerava slijediti preporuku iz PU-a. Za Hinu je kazao da je potpuno uništen te da ne želi reći ništa više od onoga što je napisao.

Tvrtka Dalmacijavino je inače proizvođač alkoholnih i bezalkoholnih pića čija su oba privatizacijska kruga bila neuspješna. Problem je u golemim dugovima tvrtke, koja samo državi na ime neplaćenog PDV-a i trošarina duguje oko 360 milijuna kuna. Vrijednost Dalmacijavina krije se u 11 milijuna eura vrijednim nekretninama u splitskoj trajektnoj luci, za koje poznavatelji tržišta nekretnina u Splitu tvrde kako bi u bliskoj budućnosti mogle vrijediti i pet puta više. S obzirom, da je u HFP-u u pripremi bio treći, poseban, krug privatizacije ove tvrtke, u kojem ne vrijede zakonski uvjeti, može se pretpostaviti da je Stanić uz pomoć Ivana Gotovca pokušavao steći prednost pred ostalim ponuđačima i dočepati se vrijednih nekretnina.

Svjetlan Stanić je jedan od trojice braće iz bosanskog Kreševa, koji su zajedno s ocem razvili snažnu Stanić grupu. Dok su se braća Zvjezdan i Goran bavili suhomesnatim i mliječnim proizvodima, Svjetlan se okrenuo trgovini pićem.

Bio je zastupnik Heinekena za Hrvatsku do kupnje Karlovačke pivovare, a osim tog pivskog diva u BiH zastupa i Phillip Morris i LG. Živio je u Švedskoj pa posjeduje i putovnicu te zemlje, a u Hrvatskoj je razvio imidž zatajnog, ali vrlo uspješnog poduzetnika. Kao član Rotary kluba često se bavio dobrotvornim radom.

Zanimljivo je da je u tvrtki Stanić d.o.o., vlasništvu drugog brata Gorana Stanića, od studenog 2000. do ožujka 2002. godine, kao brand manager, radio i Gordan Jandroković, danas saborski zastupnik i jedan od bliskih suradnika premijera Sanadera.

Sam Stanić se rijetko pojavljuje u javnosti, poznato je tek da je prošle godine kupio Vilu Stupalo, luksuznu kuću splitskog poduzetnika Dragana Stupala. Stupalo je za kuću inicijalno tražio 6 milijuna eura, ali koliko je točno Stanić platio nije poznato.

Vezane vijesti

Polančec svjedočio o Dalmacijavinu - 'Ništa se nije moglo privatizirati bez...

Polančec svjedočio o Dalmacijavinu - 'Ništa se nije moglo privatizirati bez Sanadera'

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec ustvrdio je svjedočeći na ponovljenom suđenju u slučaju "mali maestro" da optuženi bivši potpredsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika