Objavljeno u Nacionalu br. 605, 2007-06-19

Autor: Maroje Mihovilović

GAFOVIMA PO EUROPI

Komična turneja predsjednika Busha

AMERIČKI PREDSJEDNIK Bush našao se opet zbog svoje nespretnosti u središtu pozornosti, i to nakon što je u sedam europskih zemalja počinio niz gafova

U SAMO DESETAK SEKUNDI sat je nestao s Bushove ruke i nitko nije siguran je li ukraden ili ga je skinuoU SAMO DESETAK SEKUNDI sat je nestao s Bushove ruke i nitko nije siguran je li ukraden ili ga je skinuoAmerički predsjednik George W. Bush primio je u srijedu, 13. lipnja, u Bijeloj kući grupu novinara kako bi im obznanio jedan svoj kadrovski potez i zorno demantirao priču koja se proširila prethodnih dana. Za svog novog pravnog savjetnika imenovao je Eda Gillespieja, dosadašnjeg političkog stratega Republikanske stranke, koji će zamijeniti Dana Bartletta. Novinari su prije toga diskretno upozoreni da pogledaju lijevo predsjednikovo zapešće, pa su više fotografirali zapešće nego njega samoga.

Na tom zapešću Bush je nosio ručni sat marke “Timex” s američkom zastavom na brojčaniku i crnim kožnatim remenom, kakav se prodaje po 50 dolara. Bush je tako demantirao veselu priču iz novina, s televizije i interneta kako mu je prilikom nedavnog posjeta Albaniji, iako su uz njega bila čak devetorica čuvara, ukraden ručni sat. Televizije diljem svijeta prikazale su snimku tog događaja, a na popularnom internetskom sajtu “YouTube” vidjelo ju je već milijun surfera.

Posjet Albaniji bio je pretposljednja stanica njegova osmodnevnog putovanja Europom. Posjetio je sedam zemalja - Češku, Njemačku, Poljsku, Italiju, Vatikan, Albaniju i Bugarsku. U ponedjeljak, 4. lipnja, stigao je u Prag. Njegov domaćin, češki predsjednik Vaclav Klaus, smatra da je dramatiziranje o globalnom zatopljenju najobičnija glupost, što je donedavno bio i Bushov stav. No Bush je u Pragu pazio da ništa o tome ne kaže, kako ne bi unaprijed izazivao svoje sljedeće sugovornike, s kojima se trebao susresti u Njemačkoj na summitu G8, gdje je jedna od glavnih tema bila upravo borba protiv globalnog zatopljenja.

Na taj sastanak na vrhu u malo mjesto Heiligendamm na baltičkoj obali nekadašnje Istočne Njemačke stigao je sljedećeg dana. U kanadskoj delegaciji bili su nezadovoljni jer nije našao vremena da se nađe s kanadskim premijerom Stephenom Harperom, a među prvima s kojima se sastao bili su rokeri Bono i Bob Geldof. Fotografirao se s njima i rekao novinarima: “U finom sam društvu, zar ne?”

NICOLAS SARKOZY morao se sastati s Bushom daleko od očiju javnosti jer je američki predsjednik htio izbjeći da se ponovi slučaj kad se njegov otac 1992. ispovraćao na japanskog premijeraNICOLAS SARKOZY morao se sastati s Bushom daleko od očiju javnosti jer je američki predsjednik htio izbjeći da se ponovi slučaj kad se njegov otac 1992. ispovraćao na japanskog premijeraFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy morao je do posljednjeg dana Bushova boravka u Heiligendammu čekati na svoj prvi predsjednički sastanak s Bushom. Iznenada je promijenjeno mjesto sastanka pa je Sarkozy otišao u Bushovu rezidenciju. Na tiskovnoj konferenciji pojavio se samo Sarkozy, a novinarima je objašnjeno da je Bush - pokvario želudac. Bush je zbog toga otkazao sve dogovore za taj dan, kako je objasnio jedan član američke delegacije, “da mu se ne dogodi ono što se dogodilo njegovu ocu u Japanu”. Njegovu ocu Georgeu Bushu kao američkom predsjedniku u siječnju 1992. u posjetu Japanu na svečanoj večeri je pozlilo pa se ispovraćao u krilo japanskog premijera Kiichija Miyazawe, a potom je izgubio svijest. Savjetnici su stoga njegovu sinu savjetovali da ostane u krevetu, iako će to izazvati zlurade komentare, jer je već jednom zbog nepažnje pri jelu ostao u krevetu, kad se umalo ugušio kad mu je prženi perec zapeo u grlu.

Potom se s poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskim susreo u njegovoj ljetnoj rezidenciji na baltičkoj obali. Pojavio se pred novinarima, kojima je rečeno da se bolje osjeća, iako još ne sasvim dobro. Te subote, 9. lipnja, otišao je u Rim, gdje se imao sastati s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom, premijerom Romanom Prodijem, bivšim premijerom Berlusconijem, a najvažniji je trebao biti susret s papom. Svatko tko ide k papi zna da se mora držati starog i strogog vatikanskog protokola pa se strani državnici za to uvijek dobro pripreme. I Bush je, prije nego što je stigao u Rim, upozoren da papu treba oslovljavati “Vaša Svetosti”, a u trećem licu treba govoriti “Njegova Svetost”. Bushu je rečeno i da ga katolici nazivaju “Sveti Otac”, ali je to što su ga učili prije dolaska u Rim zaboravio i pobrkao. U avionu za Rim rekao je dopisniku agencije Associated Press: “Mislim da će Njegov Sveti Otac biti zadovoljan kad dozna kako se mnogo naše vanjske politike temelji na upozorenjima koja su mnoga dana, a mnoga se traže.”


'DRAGO MI JE ŠTO SAM S VAMA, GOSPODINE', rekao je Bush papi, kojeg je oslovio s 'Njegov Sveti Oče''DRAGO MI JE ŠTO SAM S VAMA, GOSPODINE', rekao je Bush papi, kojeg je oslovio s 'Njegov Sveti Oče'Kad je u Vatikanu uveden u papin ured na sastanak u četiri oka, Bush je već zaboravio kako ga treba oslovljavati, pa su novinari, koji su prisustvovali početku susreta, čuli kako mu se obratio: “Drago mi je što sam s vama, gospodine.” Novinari su čuli još nekoliko rečenica. Papa ga je pitao kako je bilo na summitu G8 u Njemačkoj, a Bush je rekao da je summit, “koji se održavao u vašoj staroj zemlji”, bio “uspješan - dobar”. Papa je tada pitao Busha kako je prošao susret s ruskim predsjednikom Putinom, a Bush je odgovorio, vidjevši kako vatikanski protokol tjera fotoreportere i novinare iz sobe: “Pa, reći ću vam za minutu.”

Dok se u predsjedničkoj koloni vozio Rimom, pokvario se Bushov automobil i stao nasred ceste. Trebalo je duge dvije minute da se doveze drugi automobil u koji je Bush prešao i nastavio vožnju Rimom. Kad je stigao pred američku ambasadu, zamijećeno je da je automobil preširok i ne može proći kroz vrata pa su Bush i njegova supruga u ambasadu morali ući pješice.

Iz Rima je krenuo u Albaniju, gdje je cijela zemlja oduševljeno dočekala Busha. Njemu su u Tirani priređene najviše protokolarne počasti. Ispred predsjedničkog sjedišta u njegovu čast bila je postrojena i počasna straža, ali se u Albaniji nije mnogo govorilo da su iz sigurnosnih razloga svi vojnici te počasne straže bili posebno provjereni, kao i njihovo oružje. Amerikanci nisu imali nimalo povjerenja u sposobnost Albanaca da održavaju sigurnost za boravka američkog predsjednika u Albaniji, pa su brigu za sigurnost preuzeli američki marinci, koji su u većem broju prebačeni u Tiranu, a albanska vojska u vrijeme Bushova boravka u Albaniji bila je razoružana. Da bi počast bila što veća, počasni plotuni ispaljivani su na jednom brdu iznad Tirane, uz toliko buke i dima kao da padaju topovske granate.

U PRAGU s češkim predsjednikom Vaclavom Klausom (gore), velikim protivnikom teorije o globalnom zatopljenju, pred kojim je Bush pazio što govoriU PRAGU s češkim predsjednikom Vaclavom Klausom (gore), velikim protivnikom teorije o globalnom zatopljenju, pred kojim je Bush pazio što govoriNakon službenih razgovora s vodećim ljudima albanske države Bush je u kraćem govoru pohvalio Albaniju, njene dobre odnose s SAD-om, a progovorio je i o sudbini njihovih sunarodnjaka na Kosovu. Rekao je da se taj problem jednom već mora riješiti: “Mi moramo postavi rok. To se mora dogoditi.” Dan poslije, u bugarskom glavnom gradu Sofiji, novinari su ga pitali na kakav je rok mislio, a on je na to rekao: “Kakav rok? Ja sam negdje spomenuo rok? Nisam nigdje spominjao rok. A jesam - rekao sam to u Tirani? No, ako sam rekao, onda mora postojati neki rok.”

Bush je posjetio i selo Fushe Kruja 30-ak km od Tirane. U tom selu ima mnogo obrtnika i malih poduzetnika koji su za unapređenje svoje djelatnosti primili američku pomoć. U kavani se susreo s mještanima, a potom se približio brojnim znatiželjnicima uz rub glavne koji su vikali: “Bushie, Bushie!” Skinuo je sako i u košulji se s ljudima počeo rukovati. Oni su ga oduševljeno hvatali za ruku, neki su ga grlili, čak i pomilovali po kosi, a Bush je tako prošao nekoliko desetaka metara, što su sve nadzirali njegovi tjelesni čuvari koji su bili tik uz njega. To je trajalo oko četiri minute. Nakon pozdravljanja popeo se na papučicu svog predsjedničkog automobila, mahao prisutnima, ušao u automobil i otišao na aerodrom.

Kad se približio oduševljenim stanovnicima sela Fushe Kruja, na ruci je imao sat, ali kad je pozdravljanje završilo sata više nije bilo. Taj su događaj snimale razne televizijske ekipe. Pažljiva analiza cijele snimke pokazuje da je Bush imao sat na ruci prvih 30-ak sekundi, još neko vrijeme dok su ga prisutni hvatali za ruku, a nakon toga sata više nema. Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da mu je u toj gužvi, dok su ga oduševljeni prisutni Albanci hvatali za ruke, netko sat skinuo s ruke. Mediji su smjesta razglasili kako je Bushu u toj gužvi ukraden sat. Pažljiva analiza kasnijih snimki pokazuje da je Bush ponovno imao neki sat na ruci kad je, opet odjeven u sako, na tiranskom aerodromu s vrha stepenica pred svojim avionom mahnuo albanskim funkcionarima koji su ga ispraćali na pisti.

U HEILIGENDAMMU na sastanku G8 Bush se radije fotografirao s glazbenicima Bobom Geldofom i Bonom nego da se sastane s kanadskim premijeromU HEILIGENDAMMU na sastanku G8 Bush se radije fotografirao s glazbenicima Bobom Geldofom i Bonom nego da se sastane s kanadskim premijeromTvrdnja da mu je netko ukrao sat bila je dvostruko neugodna: pokazuje da su ga tjelohranitelji slabo štitili, jer ako mu je netko iz gomile mogao ukrasti sat, mogao je učiniti i nešto gore, a to baca lošu sliku i na Bushove domaćine Albance kao da su narod kradljivaca, koji se od toga ne mogu suzdržati ni kad im u posjet dolazi najmoćniji svjetski državnik koji je svojim potezima zadužio Albaniju. Bijela kuća odmah je opovrgnula tvrdnju da je Bushu ukraden sat. Ali pojavila su se tri službena tumačenja onoga što se dogodilo. Bushov predstavnik za tisak Tony Snow tvrdio je da je on sam skinuo sat s ruke i stavio ga u džep. Po drugoj verziji on je, vidjevši kako ga Albanci hvataju za ruke, stavio ruku iza leđa i zamolio tjelohranitelja da mu skine sat. Čak se tvrdi da je to uobičajena procedura, da predsjednik u takvim prilikama skida ne samo sat nego i kopče s manžeta košulje. Po trećoj verziji, koju su obznanili Albanci, albanski tjelohranitelj vidio je kako je Bushu u gužvi sat spao s ruke i kako ga je s tla podigao američki tjelohranitelj.

Američka televizija NBC usporeno je prikazala kadar vlastite snimke u kojem je Bush u gužvi navodno skinuo sat. Ali sam čin Bushova skidanja sata s ruke se ne vidi, jer je Bush snimljen s leđa. Drugi analitičari dokazuju da normalno emitiranje snimke pokazuje da se sve tako brzo događalo da Bush nije imao vremena skinuti sat s ruke. Na BBC-ju je stručnjaka za džeparenje tvrdio da je to klasična krađa sata s ruke, za što među džeparima diljem svijeta postoje pravi majstori, sposobni da to obave jednom rukom a da to pokradeni ne opazi i da je u gužvi najlakše skinuti sat s kožnim remenom, kakav je imao Bush.

I drugi su dokazivali da je sat ukraden pa je Bush postao meta humorista i karikaturista. Londonski Times objavio je karikaturu na kojoj se Bush žali supruzi kako su mu u gužvi ukrali sat, a nedostaju mu i hlače. Zbog svega toga izvedena je spomenuta predstava sa satom u Bijeloj kući. Bush je na ruci imao sat kakav je imao i u Fushe Kruji, “Timex” vrijedan 50 dolara s američkim grbom na brojčaniku. Pitanje je samo je li to baš onaj sat koji je Bush imao u Albaniji. Bushushov komentar priče o krađi sata bio je kratak: “Nikad nisam čuo tako apsurdnu priču. Nevjerojatno.”

Satirični komentar

“Danas je Bijela kuća objavila da predsjednikov sat nije ukraden. Kažu da ga je Bush skinuo prije nego što se počeo rukovati. To otvara dvije mogućnosti. Ili je neki Albanac ukrao predsjedniku sat, a Bijela kuća to niječe, ili je Bush skinuo svoj sat jer se plašio da mu ga netko ne ukrade jer nema povjerenja u Albance. Ni jedno ni drugo ne čini sliku albansko-američkih odnosa osobito ružičastom.”, rekao je ABC-jev satirčki komentator Jimmy Kimmel.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika