19.06.2007. / 07:00

Autor: Berislav Jelinić

AFERA MAESTRO

Ivan Gotovac i njegove veze sa Svjetlanom Stanićem

Ivan Gotovac se rodio 3. rujna 1973. Oženjen je i stanuje u Medvedgradskoj 19 u Zagrebu, u stanu koji su mu kupili roditelji. Prije 11 godina završio je Saint Mary's University of Minnesota, smjer Međunarodni business. Godinu ranije, tijekom 1995., završio je dva semestra specijaliziranih tečajeva vezanih uz europsko poslovanje i politiku na bečkom Institutu za europske studije. U Fondu za privatizaciju u lipnju 2004. dodijeljen mu je četverogodišnji potpredsjednički mandat za prodaju i upravljanje imovinom. Prije dolaska u Fond za privatizaciju Gotovac je 6 godina radio u CAIB-u, gdje je od 2001. bio pomoćnik direktora u korporativnom financijskom timu. Kao djelatnik CAIB-a sudjelovao je kao savjetnik u brojnim projektima. Bio je u timu savjetnika dioničara Nove TV prilikom prodaje njihova udjela aktualnim vlasnicima, savjetovao je Styriju u neuspješnom pokušaju da kupi Slobodnu Dalmaciju, Novartis prilikom kupnje slovenskog Leka, Mobilkom prilikom ulaska na GSM tržište u Hrvatskoj, Vladu prilikom prodaje 35 posto Hrvatskog telekoma Deutsche Telekomu...

Gotovca sumnjiče da je nezakonito pomagao poduzetniku Svjetlanu Staniću u pokušaju da kupi tvrtku Dalmacijavino. Gotovcu stavljaju na teret da je Staniću odavao službene tajne i da je od njega kao protuuslugu zasad dobio plaćeno noćenje i boravak u Monte Carlu, te da je dogovorio ljetovanje na njegovu brodu iduće godine i slično.

Svjetlan Stanić jedan je od vlasnika mesne industrije i distribucije Stanić. Jedan je od trojice braće iz bosanskog Kreševa, koji su zajedno s ocem razvili snažnu Stanić grupu. Svjetlan Stanić bio je zastupnik Heinekena za Hrvatsku do kupnje Karlovačke pivovare, a osim tog pivskog diva u BiH zastupa i Phillip Morris te LG. U Hrvatskoj je razvio imidž zatajnog i uspješnog poduzetnika. Član je Rotary kluba.

Gotovac se od optužbi branio tvrdeći da je Stanić još 2003. podnio pismo namjere za kupnju Dalmacijavina, da je taj problem postojao i prije njegova dolaska u Fond, te da poznaje Stanića još iz vremena kada nije radio u Fondu. Istražnom sucu Borisu Ivančiću Gotovac je ispričao da se zajedno sa tadašnjim šefom Fonda Damirom Ostovićem u ljeto 2004. sastao sa Stanićem, te da su ga informirali o stanju u Dalmacijavinu. Gotovac je rekao da mu je Ostović rekao da su zamoljeni da prime Stanića na razgovor, ali nije naveo tko ih je to zamolio. Sa Stanićem je tada na sastanak došao Slobodan Juračić.

Gotovac je ispričao kako su tekli bezuspješni pokušaji privatizacije Dalmacijavina, koji traju sve do danas. On je prvo pokrenuo postupak privatizacije po nominalnoj vrijednosti kapitala, ali je to propalo, jer nije bilo ponuda, najvjerojatnije zbog velikog duga te tvrtke državi, koji danas doseže oko 500 milijuna kuna. U drugom pokušaju tvrtka se prodavala s popustom, ali opet bezuspješno. Ovaj puta javili su se koncern Kerum i tvrtka Luje iz Pazina, a bio je zaniteresiran i Enver Moralić, vlasnik Kutjeva, koji je još ranije odustao.

Gotovac je ispričao da je u tijeku priprema trećeg natječaja za prodaju Dalmacijavina po posebnim uvjetima, početna cijena dionice je 1 kunu, a od kupca se traži zadržavanje zaposlenika, ulaganja u tvrtku i podmirenje obveza. Gotovac je iznio i cijeli niz detalja vezanih uz radne sastanke državnog odvjetništva s predstavnicima Dalmacijavina, Fonda za privatizaciju, te nadležnog ministarstva, a oko rješavanja spornog premještanja Dalmacijavina iz splitske gradske luke na lokalitet Stinice. Obveza premještanja tvrtke na tu lokaciju također je jedan od uvjeta u okviru novog natječaja za prodaju tvrtke. Upravo zemljište splitske gradske luke u čijem je posjedu Dalmacijavino navodno je potencijalno veliki dobitak za budućeg kupca, ako tvrtka ostane na toj lokaciji. Međutim, kako se treći natječaj još priprema, zasad se može samo nagađati što je i kako Gotovac navodno nezakonito radio u dosluhu sa Stanićem.

Gotovac je istražnom sucu ispričao da se on i privatno druži sa Stanićem. Rekao je da su on i supruga u rujnu 2006. počastili Stanića i njegovu suprugu boravkom u Parizu. On i supruga kupili su avionske karte za Stanićeve, osigurali ulaznice za modnu reviju, te ih počastili i s nekoliko večera. Prošle zime s obitelji Stanić bili su na skijanju u Švicarskoj, ali svatko o svom trošku. Kako su Stanićevi bili gosti Gotovčevih u Parizu, oni su im se odlučili revanširati pozivajući ih u Monte Carlo, gdje su u svibnju proveli dvije noći i tri dana. Gotovac je rekao da je on i ondje platio svima nekoliko večera, jer je kupovinom dionioca Ingre u svega nekoliko dana zaradio 100 tisuća kuna, pa je zato bio jako zadovoljan. Stanić ima jahtu usidrenu u Splitu, gdje su svi zajedno već boravili, a i ove su godine trebali zajedno ljetovati. I prošle su se godine družili zajedno na brodovima, a jednom prilikom su i zajedno ručali na Braču.

U ponedjeljak predvečer, par sati nakon što je objavljeno da je i Stanić osumnjičenik u bijegu, Stanić se javio priopćenjem Hini da je u inozemstvu na službenom putu od 13. lipnja, da je samoinicijativno kontaktirao zagrebačku policiju, da će slijediti njihove upute, da nije u bijegu, te da su ga te informacije uništile.

Vezane vijesti

Turudić Sanaderu: Prestanite upadati u riječ, izbacit ću vas

Turudić Sanaderu: Prestanite upadati u riječ, izbacit ću vas

Nakon mjesec i pol stanke na zagrebačkome Županijskom sudu nastavilo se suđenje bivšem predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu. Prvi svjedok je bivši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika