19.06.2007. / 08:34

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA-SLOVENIJA

Janša: ''Izjave Ropa su skandalozne''

Janša je kazao da se prijašnjih godina često sastajao sa Sanaderom, i kao predsjednikom HDZ-a i kao hrvatskim premijerom, ali je oštro odbacio sugestije da je sa Sanaderom 2004. godine "dogovarao incidente u Piranskom zaljevu" u svrhu iskorištavanja graničnih pitanja u izbornoj kampanji svoje stranke

"Ako je SOVA doista prisluškivala moje razgovore sa Sanaderom, to je nečuveni skandal, a dodatni je skandal da bivši predsjednik vlade javno govori o takvim stvarima", izjavio je slovenski premijer Janez Janša u intervjuu za RTV Slovenije, komentirajući od jučer izjave bivšeg premijera Antona Ropa dodavši da bi zbog takvih svojih izjava trebao dati ostavku na mjesto zastupnika u parlamentu.

"Očekujemo da će se prema njegovim postupcima opredijeliti i Socijalni demokrati (SD)", kazao je Janša. Rop je ove godine napustio stranku liberalnih demokrata (LDS) i sada djeluje u zastupničkom klubu Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora.

Janša je kazao da se prijašnjih godina često sastajao sa Sanaderom, i kao predsjednikom HDZ-a i kao hrvatskim premijerom, ali je oštro odbacio sugestije da je sa Sanaderom 2004. godine "dogovarao incidente u Piranskom zaljevu" u svrhu iskorištavanja graničnih pitanja u izbornoj kampanji svoje stranke. Dodao je također da nije očekivao da će bivši premijer potvrditi sumnje vladine skupine koja se bavi ispitivanjem nepravilnosti u djelovanju obavještajne agencije SOVA u prošlosti, odnosno sumnjama da se je ona bavila nezakonitim prisluškivanjem.

Problem je, rekao je Janša, u tome da je SOVA sredstvima iz proračuna nabavila opremu za prisluškivanje koja se nije mogla kontrolirati, a za vozilo u kojemu se oprema nalazila ne postoji dokumentacija gdje se je kretalo iako je napravilo više tisuća kilometara po Sloveniji.

Slovenski premijer je dodao da u arhivu slovenske obavještajne agencije ne postoje dokumenti koji bi potvrđivali da je 2004. godine ta služba u okviru svoje službene djelatnosti obavještajno pratila hrvatskog premijera ili snimila njegove razgovore s Janšom.

Na pitanje kako će skandal izazvan Ropovim izjavama o prisluškivanju djelovati na ugled Slovenije u Europskoj uniji i hoće li škoditi njenom položaju buduće predsjedateljice Europskom unijom, Janša je kazao da će više štetiti odnosima s Hrvatskom.

"To je regionalna bura u čaši vode i skandal neće prijeći u Europu, ali je napravljena šteta u odnosima sa susjednom državom jer je Rop tako Sloveniju postavio u ulogu taoca", ocijenio je Janša.

Rop je u priopćenju naveo da je o incidentima u Piranskom zaljevu u to vrijeme "bio obaviješten od strane nadležnih" i da je sve pojedinosti o tome "spreman predstaviti odgovarajućim tijelima".

"Sada očekujem da će istraga potvrditi točnost mojih navoda i da će tada predsjednik vlade povući odgovarajuće konzekvencije i političku odgovornost", naveo je uz ostalo Rop.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika