19.06.2007. / 16:15

Autor: Marijana Zrinjski, Martina Zeković

SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN

Sporni podnesak nije dokaz kojim bi Ademi svalio krivnju na Norca

Tužitelj Antun Kvakan ustvrdio je da tzv. predraspravni podnesak iz 2003. u kojem general Rahim Ademi tvrdi da nije imao stvarnu ingerenciju nad akcijom Medački džep nije poseban dokaz. On je kazao da je spis uvršten jer je u njemu i obrana koju je haškim istražiteljima iznio tada već osumnjičeni general Mirko Norac.

Takvim je odgovorom bio zadovoljan jedan od Norčevih branitelja Željko Olujić, koji je od tužiteljstva zatražio da se izjasni o spornom podnesku koji se nalazi u sudskom spisu u kojem Ademi, iako ne navodi ime, optužuje Norca. Sumnja se da je radi toga Norac godinu dana kasnije optužen pred Haškim sudom.

U tom spisu, kako se vidi iz optužnice, Ademi navodi da nikada nije formalno postao zapovjednik ni zamjenikom zapovjednika Zbornog područja Gospić. "Stvarnu zapovjednu ingerenciju nad događajima u začetku, tijeku i okončanju vojne operacije "Džep 93" imao je nadređeni časnik u Zagrebu preko njemu podređenog časnika na čelu Sektora 1, odnosno 9. gardijske motorizirane brigade i njoj pridruženih postrojbi na području Medačkog džepa".
Ademijev odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je da spomenuti podnesak nije Ademijeva obrana, nego tek analiza događaja. Njegova kolegica Jadranka Sloković Olujiću je odgovorila da je svog branjenika najprije branio optužujući generale Mladena Markača i Željka Sačića, a sada uključuje i Ademija.

"Tako se ne postavlja obrana, on je htio promijeniti javnu sliku o generalu Ademiju", kazala je Sloković.  Očitujući se o jučer iznesenim dokaznim prijedlozima tužiteljstva obje su se obrane usprotivile čitanju dokumentacije koju je sastavio bivši član krajinske vlade Savo Štrbac. Nazvali su ga deklariranim neprijateljem Hrvatske i manipulatorom lažnim dokumentima.

Norčeva obrana zatražila je i da se zaštićenim svjedocima otkrije identitet, jer im nije jasno kako bi od koga mogli biti ugroženi te da se od Ministarstva obrane pribave sve zapovijedi vezane uz "Medački džep", a ne samo njih tri koliko ih je u spisu. Također su zatražili i medicinska vještačenja dokumentacije o svim ubijenima te podatke o oružju i municiji koju su na tom području koristili pripadnici HV-a, MUP-a, ali i UNPROFOR-a.

Vezane vijesti

Norac, Petrač i Sulić na slobodi

Norac, Petrač i Sulić na slobodi

Mirko Norac, Hrvoje Petrač i Leon Sulić izašli su rano jutros na slobodu iz Kaznionice u Popovači, kao što je bilo ranije najavljeno od njihovih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika