19.06.2007. / 15:40

Autor: Martina Zeković

KONFERENCIJA U ZAGREBU

Trgovanje ljudima je posao vrijedan 32 milijarde $ godišnje

U Zagrebu je započela dvodnevna regionalna konferencija o upravljanju prikupljanjem podataka za borbu protiv trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi. Cilj ove konferencije je ustanoviti regionalne kriterije za prikupljanje podataka i stvaranje baze podataka o trgovini ljudima.

Radi se o dvjema bazama podataka. Jedna će se temeljiti na podacima o žrtvama, a druga na podacima o osobi koja trguje ljudima.

"U borbi protiv trgovanja ljudima i u regiji i u Europskoj uniji velika je prepreka nedostatak sustavno prikupljanih relevantnih podataka", kazao je glavni direktor Međunarodnog centra za razvoj migracijske politike Gottfried Zuercher s kojim se složio i Luka Mađerić iz Vladina ureda za ljudska prava rekavši da je bez adekvatno vođene baze podataka nemoguće shvatiti problem trgovanja ljudima.

Međunarodnu konferenciju organizira Međunarodni centar za razvoj migracijske politike iz Beča, u suradnji s Uredom za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske.

Deset zemalja jugoistočne Europe sudjeluje u projektu, a to su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldova, Crna Gora, Rumunjska i Srbija.

Podaci Ujedinjenih naroda govore da je trgovanje ljudima posao vrijedan 32 milijarde dolara na godinu. Eksploatirane osobe dolaze iz 127 zemalja, a eksploatiraju ih u 137 zemalja na svijetu.

Vezane vijesti

Francuska operacija protiv mreže hrvatskih provalnika

Francuska operacija protiv mreže hrvatskih provalnika

Dvadesetak pripadnika romske zajednice iz Hrvatske, osumnjičenih za niz provala i trgovinu ljudima privedeno je u subotu u okviru operacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika