20.06.2007. / 16:00

Autor: Goran Jurić

BORBA PROTIV KORUPCIJE

Porezne kartice za sve građane

Transparency International Hrvatska poduprla je akciju Maestro, kao i sve buduće poteze vlasti kojima će se progoniti počinitelji kaznenih dijela vezanih uz korupciju. Transparency je upozorio na to da su prevencija i transparentnost najbolji načini sprečavanja korupcije te da su procedure u HFP bile transparentnije kršenje zakona bi se vjerojatno puno ranije utvrdilo.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska, Zorislav Antun Petrović, podsjetio je na članak 20. Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije (UNCAC) koji predlaže kažnjavanje nelegalnog bogaćenja dužnosnika i službenih djelatnika u tijelima javne vlasti. S obzirom da je Hrvatska bila među prvim zemljama koje su dotičnu Konvenciju potpisale i ratificirale, Petrović ne vidi razloga da se ovaj zakon, koji se pokazao značajnim za suzbijanje korupcije u svim zemljama gdje se primjenjuje, ne primijeni i kod nas.

Uvođenjem ovakvog kaznenog progona nezakonitog bogaćenja svi dužnosnici i službenici u tijelima javne vlasti morali bi dokazati podrijetlo imovine koja značajno premašuje njihova redovita primanja, a ukoliko to ne uspiju mogli bi snositi kaznenu odgovornost.

Uz primjenu ovog zakona Petrović predlaže i uvođenje poreznih kartica za sve građane, čime bi se značajno smanji prostor za korupciju u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika